Marinkovići su domaćini za primer: Imaju veliku farmu krava, a ljubav prema selu preneli su i na svoje potomke (FOTO)

16.11.2023

11:33

0

Radni dan nam počinje u šest ujutru, a završava u 10 uveče - kaže Branko Marinković

Marinkovići su domaćini za primer: Imaju veliku farmu krava, a ljubav prema selu preneli su i na svoje potomke (FOTO)
Copyright RINA

Da samo sloga kuću gradi najbolje pokazuje primer porodice Marinković iz sela Donja Vrbava kod Gornjeg Milanovca.

Naime, već decenijama unazad se bave poljoprivredom i stočarstvom, imaju farmu krava, a zahvaljujući trudu i radu uspeli su da opstanu sve ove godine, pa je njihovo gazdinstvo jedno od najuspešnijih u tom kraju. Domaćin Branko imao je nameru da prestane sa radom i da ode u penziju. Međutim, sa proširenjem porodice i dolaskom unuka odlučio je da nastavi da se bavi ovim poslom.

- Moj radni dan počinje u šest ujutru i traje sve dok se ne završe poslovi do 9 - 10 časova uveče. Gazdinstvo broji preko pedeset grla. Moj brat i ja radimo na gazdinstvu, ali nam i sinovi pomažu. Moj brat ima jednog sina, a ja dva, pored toga, imamo i jednog radnika koji nam pomaže. Kada su u pitanju radovi oko pravljenja silaže, kosidbe sena, svi smo uključeni. Što se tiče cene mleka, ona je zadovoljavajuća. Zadovoljan sam i na pomoći koju mi poljoprivrednici dobijamo od strane države. Zahvaljujući tome, kupio sam nov traktor. Tada je traktor koštao 24.000 evra, a od države sam dobio povraćaj od 50 odsto bez PDV-a. Takođe, koristimo i subvencije od opštine. Mi imamo dobre uslove tako da nam se bavljenje ovim poslom isplati - rekao je Branko Marinković.

Opština Gornji Milanovac još od 2016. godine ima ozbiljan agrarni budžet, stoga je pomoć poljoprivrednicima zagarantovana i od strane lokalne samouprave. Planira se i strategija razvoja poljoprivrede u narednih pet godina.

- Trenutno stanje u mlekarstvu i govedarstvu, sa premijama od države je dobro, domaćin je zadovoljan, ali veliki rad stoji iza svega toga. Opština je tu da svake godine povećava agrarni budžet, kako bismo mogli da pomognemo tim ljudima da ostanu i opstanu na selu. Proizvodnja zdrave hrane je izuzetno važna. Malopre smo takođe razgovarali o razlici u kvalitetu mleka koje kupimo na selu, u poređenju sa raznim prerađevinama od mleka koje su dostupne u gradu. Svako ko može sebi da priušti taj kvalitet je srećan čovek - rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike