Kao da vino nije dovoljno egzotično: Baka Verica od šipurka pravi i rakiju

28.01.2024

19:35

0

U čast svog dede Solunca, Verica Radenović iz Barajeva je napravila možda i najređu rakiju u Srbiji - Zemlji rakije

Kao da vino nije dovoljno egzotično: Baka Verica od šipurka pravi i rakiju
Copyright 24sedam/Ivan Mitić

Za većinu je odlazak u penziju jedva čekani trenutak da se više ništa ne radi nego se samo "uživa" u plodovima prethndog rada. Ali Verica Radenović iz Barajeva nije obična penzionerka, i svaki trenutak koristi ne samo da radi (zbog para) nego da stvara.

A kad se već stvara, ima li šta bolje nego stvoriti nešto neouobičajeno, retko ili čak jedinstveno na svetu. Za Vericu, bivšu ugostiteljku a sada travarku i malog poljoprivrednog proizvođača, izazov je bio pored čajeva, melema i tinktura, napraviti i nesvakidašnje alkoholno piće. Ili dva...

Nakon što se, u vreme korone i "zaključavanja penzionera" iskradala po poljima kako bi brala šipurak, osvojila proizvodnju vina od ove lekovite biljke, danas se može pohvaliti da ima nešto jeo egzotičnije.

- Napravila sam destilat ali ne od samog šipurka, što bi bila rakija, nego od vina od šipurka. Tako imam nešto što je nalik na francuski konjak, koji se pravi od vizna od grožđa. Koliko ja znam, a svuda sam na internetu gledala, to ne postoji na svetu - kaže baka Verica.

Svoj "izum" je posvetila svog dedi Soluncu, pa se tako "Arsenije 1914" pojavio na upravo završenom međunarodnom sajmu Agro Belgrade 2024.

Ovo, naravno, nije piće za široku publiku, ne samo zbog toga zbog sirovine što ne može biti pravljen u velikoj količini, ko će naći toliko divljeg šipka, nego se i ne isplati.

- Da bi se dobila flašica vina od šipurka potrebno je četiri kilograma šipurka. A od sto litara vina dobije se dvadeset litara destilata od 40 procenata. Tako da se to nikako ne isplati, ali sam ipak napravila. A kada probate, znate da niste nikada pili ništa slično - kaže Verica.  

Sve što imaju mladi...

Sve što proizvede od svojih pića, čajeva i tinktura od lekovitog bilja Verica Radovanović i proda.

- Imam društvene mreže, mejl, mobilni telefon... Sve što imaju mladi imam i ja i nije me teško pronaći. Problem je napraviti, jer na primer prošle godine divljeg šipurka uopšte nije bilo, jedva sam našla da ostavim sebi za čaj. Nekad je do klime a nekad i do ljudi, koji prskaju sve i svašta, pa od roda ne bude ništa. A treba da čuvamo to što od prirode imamo, jer pitanje je koliko će to još tako biti - zaključuje sagovornica 24sedam.    

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike