Ista kvota za uvoz vina iz EU, iste muke

09.01.2024

10:36

0

Autor: R.B.

I ove godine u Srbiju će iz Evropske Unije moći da uveze 2,5 miliona litara vina bez carinskih troškova

Ista kvota za uvoz vina iz EU, iste muke
Copyright Profimedia

I u 2024. godini Srbija iz EU uvozi jednaku količinu vina, objavila je Uprava carina.

Kvota za uvoz vina sa preferencijalnim poreklom iz EU od 2,5 miliona litara je objavljena u „Službenom glasniku“ br. 141.

U pitanju su, od prošle godine, dve kategorije vina - standardna i kvalitetna, uključujući tu i penušava.

Kvotu A, od 2,25 miliona litara, čine vina „standardnog kvaliteta“, tj. vina niže cenovne kategorije koja su donekle i problematična u odnosu na ono što nudi domaća proizvodnja dok se u Kvoti B nalazi 250.000 litara vina višeg kvaliteta, odnosno ona koja su skuplje od 20 evra po boci.

Prva kvota, koja obuhvata veći deo uvoza, podeljena je na kvartalne isporuke od 562.500 litara a maksimalna količina koju može da uveze jedan poslovni subjekt je 15 odsto kvartalne kvote (84.375 litara).

Kod Kvote B nema ograničenja količine po uvozniku.

Profimedia
 

 

Zahtev za dodelu kvote se podnosi deklaracijom za stavljanje robe u slobodan promet koja mora biti popunjena u skladu sa Pravilnikom o obliku, sadržini, načinu podnošenja i popunjavanja deklaracija i drugih obrazaca u carinskom postupku.

Prema ranijim obraćanjima distributera uvoznog vina, uvozne kvote ne utiču na domaće proizvođače „jer Srbija proizvodi drastično manje vina nego što se popije“.

Proizvođači se ne slažu, jer jeftino vino donjeg segmenta kvaliteta koje se masovno uvozi iz EU (a ut ima i prepakovanog jeftinog vina iz Makedonije) i sveta onemogućava veću domaću proizvodnju.
U skupljem cenovnom segmentu, u igru se uključuju i velike subvencije poljoprivredi u EU, sa kojima se srpski vinogradari i vinari ne mogu meriti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike