Žestoka konkurencija: Ko su najbolja vina i vinarije u 2023. godini

22.12.2023

10:50

0

Autor: R.B.

Tradicionalni izbor magazina Vino.rs ove godine je bio teži nego ranije zbog sve većeg broja vinarija i sve boljih „etiketa“

Žestoka konkurencija: Ko su najbolja vina i vinarije u 2023. godini
Najbolja vinarija 2023 Erdevik - foto Vladimir Tadić - Copyright Promo: Vino.rs

U tradicionalnom godišnjem izboru najuticajnijeg vinskog magazina u regionu, Vino.rs, ovogodišnja konkurencija je bila veća nego ranije jer kvalitet i broj vinskih etiketa sada bogatiji a Srbija zauzima sve bolje mesto među zemljama poznatim po proizvodnji najboljih vina, kažu organizatorio izbora.

Podeljena su priznanja u 23 kategorije najboljim vinima i vinarijama Srbije, a po oceni domaćih vinskih eksperata, vinara, enologa, ugostitelja, somelijera, trgovaca vinima i vinskih novinara, koji su pažljivo pratili novitete vinskih kuća tokom 2023. godine.

Za najbolje crveno vino u 2023. godini proglašeno je „Cabernet Sauvignon Grand Reserva 2017“ poznate vinarije „Radovanović“ iz Krnjeva.

Najbolje belo vino je „Sovinjon blan Ex Cathedra 2021“ vinarije „Erdevik“, koja je ponela i naziv najbolje vinarije.

Wine Vision najbolja manifestacija

U ostalim kategorijama treba istaći da je „Wine Vision by Open Balkan“ drugu godinu zaredom izabran za najbolju manifestaciju i najbolji vinski brend Srbije, da je vinarija „Jović“ iz okoline Knjaževca proglašena za najbolju malu vinariju, a naziv najbolje mlade ponela je vinarija „Lakićević“ iz Leposavića na Kosovu.
Priznanje za najveći doprinos vinskom turizmu otišlo je raskošnoj vinariji „Atelje vina Šapat“ u Slankamenu, a najbolji dizajn vinskih etiketa ima organska vinarija „Imperator“ s Fruške gore.

Najbolji roze dolazi iz vinarije „Vertiz“ pod etiketom „Eau de Rosé 2022“, a najbolje penušavo vino je „Eclater 2018“ vinarije „Zvonko Bogdan“.

U kategorijama lokalnih autohtonih sorti pobednici su „Bukovski Cuvee 2019“ negotinske vinarije „Matalj“ i „Grašac 2020“ vinarije „Vinčić“.

Najbolja organska vina su „Dionizije 2019“ vinarije „Jović“ i „Furmint Kew 2019 Sagmeister“, dok je u kategoriji oranž vina pobedio „Morange 2018“ vinarije Milijana Jelića.
Izabrana su i najbolja desertna vina, te ona s najboljim odnosom cene i kvaliteta, što je posebno zanimljivo za kupce.

Pobednička vina će biti predstavljena na posebnim degustacijama u Zagrebu, Ljubljani i Sarajevu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike