Srbija može duplirati proizvodnju vina: Vinari otkrivaju kako

04.12.2023

11:41

0

Podaci iz poljoprivrednog popisa pokazuju da se proizvodnjom grožđa bavi 80.000 poljoprivrednih gazdinstava

Srbija može duplirati proizvodnju vina: Vinari otkrivaju kako
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Srbija ima blizu 20.000 hektara pod vinovom lozom i godišnje proizvede oko 30 miliona litara vina. Vinari smatraju da bi proizvodnja mogla dostići i 70 miliona litara

Podaci iz poljoprivrednog popisa pokazuju da se proizvodnjom grožđa bavi 80.000 poljoprivrednih gazdinstava, od čega je 47.120 upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava Ministarstva poljoprivrede. 

Prošle godine je u Srbiji bilo registrovano više od 450 proizvođača vina koja se stavljaju u promet.

Rastuće interesovanje potrošača za vinom i dobra situacija na izvoznim tržištima doveli su do povećanja broja vinara i ulaska mnogih novih malih vinarija na tržište. 

Pexels
 

 

Ferenc Brindza, vinar iz Bačke Topole, ističe da je nedavni sajam vina u Beogradu, Vinska vizija, bio odlična prilika za predstavljanje vinara. 

Vinari ukazuju na to da, iako Srbija izvozi vina u vrednosti od 21 milion evra, uvoz je veći i iznosi 36,8 miliona evra. Konkurencija je oštra, pa vinarije sve više pažnje posvećuju pakovanju i ukupnom brendingu.

RINA
 

 

Rezultat ovog pristupa su domaća vina modernog minimalističkog dizajna i etikete sa motivima poput Kipa slobode, Krivog tornja u Pizi i Big Bena. Proizvođači veruju da će ovo doprineti daljem rastu proizvodnje i izvoza, koji je prošle godine porastao za 25% u odnosu na 2021. godinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike