I u Srbiji je moguće utvrditi lažiranu hranu, ako se hoće

19.09.2023

11:44

0

Autor: R.B.

Na domaćem tržištu počela je primena nove, akreditovane metode za utvrđivanje autentičnosti prehrambenih proizvoda

I u Srbiji je moguće utvrditi lažiranu hranu, ako se hoće
Ilustracija - Copyright Unsplash

Do kraja ove nedelje potrošači u Srbiji bi mogli da saznaju da li kupuju pravi autentični med ili onaj „dorađeni“ kao mešavinu meda i šećernog sirupa, ili čak potpuno veštački „sa istoka“.

Tada se očekuju rezultati ispitivanja tržišta 25 uzoraka meda na autentičnost, a po novoj akreditovanoj metodi za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, piše „Politika“.

Reč je o takozvanoj EIM-IRMS metodi za procenjivanje autentičnosti prehrambenih proizvoda, koja je rezultat višegodišnjeg naučnoistraživačkog rada diplomiranog inženjera tehnologije Ivana Smajlovića.

Inicijator prvog ovakvog ispitivanja tržišta kod nas je klaster „Ujedinjeni za kvalitet”, u saradnji sa „Pokretom potrošača za kvalitet hrane”, a u ovo se krenulo zbog nemoći da se posle više godina borbe izbore protiv falsifikata meda na domaćem tržištu.

A ovo je, kako navode, samo početak jer je uz ovu akreditovanu metodu moguće utvrđivati falsifikate i kod drugih proizvoda, ne samo meda.

Ivan Smajlović je za „Politiku” kazao da je reč je o univerzalnom rešenju za otkrivanje privrednih ekonomskih prevara ne samo u sektoru proizvodnje vina, već i u industriji meda, zatim proizvodnji voćnih rakija i jakih alkoholnih pića, voćnih sokova, voćnih nektara i srodnih proizvoda, kao i svežeg mleka.

– Možemo da detektujemo različite ilegalne prakse kao što je dodatak vode, šećera, prisustvo šećera drugog botaničkog porekla u medu, da utvrdimo da li je u vinu i rakijama prisutan etanol od industrijskih biljaka. Zatim kod sokova da ustanovimo voćni udeo u proizvodu, da kontrolišemo voćne koncentrate kao sirovine. U slučaju mleka ovom metodom možemo da odredimo da li je sveže ili je reč o mešavini svežeg i rekonstituisanog, napravljenog od mleka u prahu – objašnjava Smajlović.

Inače, Srbija je, saznajemo, prva zemlja u svetu koja ima specijalizovanu akreditovanu laboratoriju ovog tipa, sa akreditovanom EIM-IRMS metodologijom koja je priznata na nivou Međunarodne organizacije za vino i vinovu lozu i deo je zvanične domaće regulative kao metoda za ispitivanje kvaliteta vina.

"Skeniranje" tržišta meda u Srbiji

Rodoljub Živadinović, predsednik udruženja SPOS kaže da su odmah po akreditovanju ove metode proizvođači osnovali klaster „Ujedinjeni za kvalitet” koji je otvoren za učlanjivanje svih poštenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača.

– Od članarine će se prevashodno finansirati analize proizvoda koje će na tržištu uzorkovati „Pokret potrošača za kvalitet hrane”. Preko ovog udruženja svi članovi imaće priliku da uz članarinu od 2.000 dinara dobiju jednu analizu proizvoda po želji, a kasnije i da testiraju druge proizvode uz fiskalni račun po ceni od 2.000 dinara po uzorku sa PDV-om. Rezultati će biti dostupni kroz internu mrežu, a pošto očekujemo mnogo analiza dobićemo i precizniju sliku kvaliteta proizvoda na tržištu Srbije. Svaka analiza koja pokaže da je reč o falsifikatu „Pokret potrošača za kvalitet hrane” će prijavljivati nadležnoj inspekciji. Tek posle dobijanja zvanične analize rezultati će biti javno objavljeni – napominje Živadinović.

Kako do analize

Cena ove analize u akreditovanoj laboratoriji košta od 24.732 do 36.000 dinara po uzorku u zavisnosti od proizvoda koji se kontroliše. Pošto je ovo nedostupno za običnog potrošača, klaster proizvođača i udruženje potrošača je u saradnji sa laboratorijom dogovorilo da to bude 2.000 dinara po uzorku za članove pokreta potrošača.

Jedan od ciljeva je i borba protiv različitih udruženja, zadruga i gazdinstava koja prodaju navodno izvorne proizvode, a potrošači do sada nisu imali načina da provere njihov kvalitet.

– Mislim da je ovo revolucija u utvrđivanju falsifikata. Na tržištu je mnogo falsifikovanih proizvoda i to stvara damping efekat za one koji pošteno rade svoj posao. Ideja je da se na osnovu akreditovanih rezultata ispitivanja omogući kupcima da i sami provere kvalitet proizvoda koje kupuju, ali da ti rezultati posluže i za ozbiljnije analize i suzbijanje nelojalne konkurencije na tržištu. Rezultati će interno biti dostupni svima, i potrošači, a i proizvođači će znati ko nudi kvalitetne proizvode, a ko se služi i nedozvoljenim radnjama u proizvodnji – navodi Živadinović.

Dodaje da za sada klaster okuplja proizvođače meda, rakije i vina, ali je otvoren i za druge poštene proizvođače koji imaju problema sa falsifikatima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike