SPOS: Med je proveren najboljom mogućom metodom

27.09.2023

13:25

0

Alarmantni podaci da je med na srpskom tržištu u gotovo 90 odsto uzoraka nije autentičan već sa dodatim šećerom dobijeni su akreditovanom metodom, kažu iz SPOS

SPOS: Med je proveren najboljom mogućom metodom
Ilustracija - Copyright Unsplash

Analiza srpskog tržišta meda, koja je potvrdila skandalozno loše stanje sa autentičnošću meda koji se prodaje u prodavnicama, izazvala je veliku pažnju javnosti. Iz nadležne Veterinarske inspekcije odmah su, po objavi rezultata analize koje je naručio klaster "Ujedinjeni za kvalitet", u saradnji sa "Pokretom potrošača za kvalitet hrane", naložili vanrednu kontrolu proizvodnje i prometa meda ali i izjavili da laboratorija koja je radila analize „nije ovlašćena da vrši službene kontrole te ove rezultate treba uzeti sa rezervom“.

Rodoljub Živadinović. predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije koji je deo klastera i pokreta, izjavio je danas da EIM-IRMS metoda za procenjivanje autentičnosti prehrambenih proizvoda ima jednu prednost koju nema ni jedna druga metoda u Srbiji u ovom trenutku, a to je da pokriva sve vrste šećera koje se dodaju u med.

Za Tanjug napominje da su analize 25 uzoraka meda, od kojih u 22 uzorka postoji dodatak neke vrste šećera, urađene u akreditovanoj laboratoriji, akreditovanom metodom koje je akreditovalo Akreditaciono telo Srbije.

Kaže da su ovlašćene laboratorije one koje se javljaju na konkurs Ministarstva poljoprivrede jednom u pet godina, kada ih Ministarstvo stavlja na listu, i da nema posebno kotrole za laboratorije već da je bitno da su akreditovane i da su njihove metode validovane.

- Ova metoda nije bila akreditovana u trenutku poslednjeg konkursa, pa je sasvim normalno da ta laboratorija i metoda ne mogu biti na listi metoda gde praktično inspektori šalju službene kontrole - rekao je on i dodao da je EIM-IRMS metoda validovana na više mesta u svetu.

Kada je reč o samoj metodi, Živadinović je objasnio da ona može da otkrije oligosaharide na veoma precizan način, što je izdvaja od drugih s obzirom da postoje oligosaharidi i u prirodnom medu, ali, kako kaže, oni ne mogu biti hidorlizovani amilazom a oni koji se dodaju mogu.

- Mi pčelari uvek kažemo kupite med kod pčelara koga znate, to je verovatno jedna od najpouzdanijih stvari, ali jedini dokaz da je med pravi jeste kvalitetna analiza. Postoje mnoge odokativne metode, da je med kristalizovao homogeno od nadovrha tegle, što je možda jedan od najpouzdanijih pokazatelja da je med pravi, ali svi oni drugi od neprekidne niti koja curi sa kašike, sofisticirani falsifikati sve to prolaze - naveo je on i dodao je laboratorija na prvom mestu kada je reč o utvrđivanju ispravnosti meda.

Pouzdana metoda

Govoreći o uspostavljanju veze Saveza pčelarskih organizacija Srbije sa „Ana labom“, koja nije na spisku akreditovanih laboratorija od strane Ministarstva poljoprivrede, rekao je da je do saradnje došlo kada da su proizvođači pokrenuli inicijativu da se formira Klaster svih proizvođača raznih poljoprivrednih proizvoda koji će se na tržištu boriti za uklanjanje nelojalne konkurencije bilo kog proizvoda.

- Što se tiče „Ana laba“, to je metoda za koju smo mi znali godinama, koja je stvorena pre desetak godina, oprema za tu laboratoriju je stajala neko vreme i u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji, ali je i u mnogim svetskim centrima proverena - naveo je Živadinović.

Sama  EIM-IRMS metoda rezultat je višegodišnjeg naučnoistraživačkog rada diplomiranog inženjera tehnologije Ivana Smajlovića.

Kako je autom metode rekao za "Politiku", reč je o univerzalnom rešenju za otkrivanje privrednih ekonomskih prevara ne samo u sektoru proizvodnje vina, već i u industriji meda, zatim proizvodnji voćnih rakija i jakih alkoholnih pića, voćnih sokova, voćnih nektara i srodnih proizvoda, kao i svežeg mleka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike