Kukuruz zamenio pšenicu: U Novom Sadu nastavljen pad cena hrane

19.08.2023

10:00

0

Na srpskoj robnoj berzi manji i promet i cene

Kukuruz zamenio pšenicu: U Novom Sadu nastavljen pad cena hrane
Ilustracija - Copyright Pixabay

Na srpskom robno-berzanskom tržištu primarna kultura u trgovanju protekle nedelje bio je kukuruz, koji je imao dve trećine učešća u ukupnom obimu prometa, kaže Nedeljni izveštaj Produktne berze u Novom Sadu.

Kao i prethodne nedelje, nastavljen je pad cena gotovo svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupan obim prometa iznosio je 1.919 tona robe, što je za 28 odsto manje nego prethodne nedelje, za 37 odsto u odnosu na četvoronedeljni prosek i 75 odsto manje nego pre godinu dana.

Novčana vrednost ukupnog prometa iznosila je 53 miliona dinara (453.400 evra), što je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 23 odsto, 33 odsto mesečno i čak 83 odsto manje nego u isto vreme 2022. godine.

Kukuruz najviše prodavan a malo tražen

Tokom čitave nedelje na tržištu kukuruza je bila primetna slabija tražnja u odnosu na ponudu, kažu sa Berze.

Smanjena tražnja i povlačenje kupaca uticali su na to da silazni trend cene postane još izraženiji kako se ova sedmica primicala kraju. Ipak, i pored slabije tražnje, kukuruz je ove nedelje bio najtrgovanija roba zauzimajući 66 odsto udela u ukupnom obimu prometa, po prvi put nakon pet nedelja tokom kojih se najviše trgovalo pšenicom.
Ilustracija 24sedam/podaci Produktna berza
Promet na produktnoj berzi 2022-23

 

Kukuruzom se u toku nedelje trgovalo u širokom cenovnom rasponu od 17,20 do 19,50 dinara za kilogram bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 18,30 dinara (20,13 dinara sa PDV-om). U odnosu na proteklu nedelju, primetan je cenovni pad od 8,2 odsto odnosno 46 odsto godišnje.

Pšenica čeka cenu

Kod pšenice došlo do značajnog pada prometa, svega 12 odsto ukupnog prometa Berze.
Tokom cele nedelje najčešće je bila primetna veća ponuda i smanjen broj kupaca. Pšenicom se trgovalo na jedinstvenom cenovnom nivou od 21,00 dinara za kilogram (23,10 dinara sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu.

U odnosu na prethodnu nedelju to je 2,33 odsto manje nedeljno i 41 odsto godišnje.

Trgovalo se takođe i pšenicom sa hektolitrom 69kg bez definisanog proteina po ceni od 19,50 dinara za kilogram (21,45 dinara sa PDV-om).

Kod soje mrtvilo

Početkom nedelje na tržištu soje smo zabeležili slabu aktivnost učesnika i na strani ponude i na strani tražnje. Drugog dana u nedelji došlo je do povećanja ponude sojinog zrna i zaključenja berzanskog ugovora. Nakon toga, do kraja nedelje je bila primetna znatno povećana ponuda soje i slaba tražnja ili potpuni izostanak kupaca.

Berzanski ugovor za soju zaključen je na cenovnom nivou od 57 dinara za kilogram bez obračuna kvaliteta (62,70 dinara sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu.

Shodno smanjenoj tražnji, primetan je i cenovni pad od 1,72 odsto nedeljno i 30 odsto godišnje.

Na tržištu stočnog ječma tokom nedelje bila je primetna izuzetno slaba aktivnost učesnika. Stočnim ječmom sa hektolitrom manjim od 62kg trgovalo se na cenovnom nivou od 16,80 dinara za kilogram bez PDV-a.

Na tržištu uljane repice tokom čitave nedelje imali smo aktivnosti na strani tražnje, dok je ponuda bila slaba ili potpuno izostajala. Uljanom repicom trgovalo se u cenovnom rasponu od  45,12 do 46,30 dinara za kilogram  bez PDV-a.

Ponder cena iznosila je 45,91 dinara za kilogram (50,50 dinara sa PDV-om). U odnosu na poslednji upoređujući podatak, došlo je do povećanja cene uljane repice od 5,84 odsto.

Od ostalih roba, tokom ove nedelje primećena je aktivnosti na tržištu mineralnih đubriva. Đubrivom u formulaciji NPK 16:16:16 u pakovanju 25/1 trgovalo se po ceni od 57,61 dinara za kilogram  bez PDV-a, dok je NPK 10:26:26 u pakovanju 600/1 na paritetu CPT kupac, prometovan po ceni od 75,24 dinara za kilogram  bez PDV-a.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike