Cene poniru na Produktnoj u Novom Sadu

12.08.2023

09:21

0

Na srpskom robno-berzanskom tržištu nastavio se pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda

Cene poniru na Produktnoj u Novom Sadu
Pšenica - Copyright Pixabay

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu nastavljen je pad cena, uz dominaciju pšenice koja je u trgovini zahvatila polovinu prometa.

Ukupan obim prometa zabeležio je rast u odnosu na prethodnu nedelju od 31 odsto, sa 2.675 tona robe, kaže Nedeljni izveštaj berze ali to je i dalje za 29 odsto manje od četvoronedeljnog proseka i za 62 odsto manje nego u isto vreme prošle godine.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.

Trgovanje na Produktnoj berzi u Novom Sadu

 

Novčana vrednost prometa iznosila je 68,7 miliona dinara (585.500 evra), za 41 odsto više nego protekle nedelje ali i za 29 odsto manje nego u prethodne četiri nedelje i čak 76 odsto manje nego lani.

Kukuruz se slabo nudi, pšenica dominira

Na tržištu kukuruza tokom ove nedelje menjala se ponuda od slabe do dobre. Trgovalo se u cenovnom rasponu od 19,2 do 22 dinara za kilogram bez PDV-a, uz primetan silazni trend cene krajem nedelje.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena kukuruza u poslednjih godinu dana

 

Ponder cena iznosila je 19,94 dinara (21,94 sa PDV-om), što u odnosu na proteklu nedelju predstavlja cenovni pad od 7,77 odsto ali i 41 odsto manje nego pre godinu dana.

Pšenica je ostala primarna kultura u trgovanju već petu nedelju za redom, uzimajući ove sedmice polovinu udela u ukupnom obimu prometa.

Cena je bila jedinstvena od 21,5 dinara za kilogram (23,65 dinara sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu.

U odnosu na prethodnu nedelju, to je pad od 1,31 odsto, a na godišnjem nivou 40 odsto.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena pšenice u poslednjih godinu dana

 

Pšenicom sa hektolitrom 72kg se takođe trgovalo po ceni od 21,5 dinara bez PDV-a, dok je pšenica rod 2022. godine sa hektolitrom 78kg i proteinom 13,5 procenta prometovana po ceni od 23,5 dinara bez PDV-a.

Trgovalo se i sojom

Tržište soje, na kome tek povremeno ima trgovanja proteklim meseci, probudilo se u toku nedelje i trgovalo se po 58 dinara za kilogram (63,80 dinara sa PDV-om) uz obračun kvaliteta, što ujedno predstavlja i ponder cenu.

U odnosu na poslednji upoređujući podatak, cena sojinog zrna niža je za 5,69 odsto.

Trgovalo se takođe i sojom rod 2021. godine na cenovnom nivou od 58 dinara za kilogram bez PDV-a uz obračun kvaliteta.

Od ostalih roba, ove nedelje se trgovalo još i stočnim ječmom sa hektolitrom manjim od 62kg u cenovnom rasponu od 16,8 do 17 dinara za kilogram  bez PDV-a.

Tokom cele nedelje bila je primetna slaba aktivnost učesnika na tržištu ječma, kaže nedeljni izveštaj Produktne berze u Novom Sadu.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike