Na Produktnoj berzi ove nedelje najviše se trgovalo kukuruzom

18.08.2023

15:59

0

Kao i prethodne nedelje, nastavljen je pad cena gotovo svih primarnih poljoprivrednih proizvoda

Na Produktnoj berzi ove nedelje najviše se trgovalo kukuruzom
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Na robno - berzanskom tržištu primarna kultura u trgovanju ove nedelje bio je kukuruz, sa 66 odsto učešća u ukupnom obimu prometa, objavila je danas Produktna berza Novi Sad u nedeljnom izveštaju.

Kao i prethodne nedelje, nastavljen je pad cena gotovo svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Tokom ove nedelje ukupan obim prometa iznosio je 1.919 tona robe, za 28,26 odsto manje nego prethodne nedelje. Finansijska vrednost ukupnog prometa iznosila je 53.138.430 dinara, što je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 22,68 odsto.

Uzeo "tron" pšenici

Tokom čitave nedelje na tržištu kukuruza je bila primetna slabija tražnja u odnosu na ponudu. Smanjena tražnja i povlačenje kupaca uticali su na to da silazni trend cene koji smo primetili prethodne nedelje postane još izraženiji kako se ova sedmica primicala kraju.

Ipak, i pored slabije tražnje, kukuruz je ove nedelje bio najtrgovanija roba zauzimajući 66 odsto udela u ukupnom obimu prometa, po prvi put nakon pet nedelja tokom kojih se najviše trgovalo pšenicom.

Kukuruzom se u toku nedelje trgovalo u širokom cenovnom rasponu od 17,20 do 19,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 18,30 din/kg bez PDV-a (20,13 din/kg sa PDV-om). U odnosu na proteklu nedelju, primetan je cenovni pad od 8,26 odsto. Nakon pet nedelja tokom kojih je pšenica bila primarna kultura u trgovanju, ove nedelje je došlo do pada njenog prometa, pri čemu je u ukupnom obimu trgovanja učestvovala samo sa 12 odsto.

Tokom cele nedelje najčešće je bila primetna veća ponuda i smanjen broj kupaca. Pšenicom se trgovalo na jedinstvenom cenovnom nivou od 21,00 din/kg bez PDV-a (23,10 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju primetan je silazni trend cene od 2,33 odsto. Trgovalo se takođe i pšenicom sa hektolitrom 69 kg bez definisanog proteina po ceni od 19,50 din/kg bez PDV-a (21,45 din/kg sa PDV-om).

Pexels
 

Početkom nedelje na tržištu soje smo zabeležili slabu aktivnost učesnika i na strani ponude i na strani tražnje. Drugog dana u nedelji došlo je do povećanja ponude sojinog zrna i zaključenja berzanskog ugovora. Nakon toga, do kraja nedelje je bila primetna znatno povećana ponuda soje i slaba tražnja ili potpuni izostanak kupaca.

Berzanski ugovor za soju zaključen je na cenovnom nivou od 57,00 din/kg bez PDV-a bez obračuna kvaliteta (62,70 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. Shodno smanjenoj tražnji, primetan je i cenovni pad od 1,72 odsto. Na tržištu stočnog ječma tokom nedelje bila je primetna izuzetno slaba aktivnost učesnika. Stočnim ječmom sa hektolitrom manjim od 62 kg trgovalo se na cenovnom nivou od 16,80 din/kg bez PDV-a.

Poskupela uljana repica

Na tržištu uljane repice tokom čitave nedelje imali smo aktivnosti na strani tražnje, dok je ponuda bila slaba ili potpuno izostajala. Uljanom repicom trgovalo se u cenovnom rasponu od 45,12 do 46,30 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 45,91 din/kg bez PDV-a (50,50 din/kg sa PDV-om).

U odnosu na poslednji upoređujući podatak, došlo je do povećanja cene uljane repice od 5,84 odsto. Od ostalih roba, tokom ove nedelje primetili smo dosta aktivnosti na tržištu mineralnih đubriva. Đubrivom u formulaciji NPK 16:16:16 u pakovanju 25/1 trgovalo se po ceni od 57,61 din/kg bez PDV-a, dok je NPK 10:26:26 u pakovanju 600/1 na paritetu CPT kupac prometovan po ceni od 75,24 din/kg bez PDV-a, navedeno je u nedeljnom izveštaju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike