Može tamjanika, a može i jagoda: Ćosići su se opredelili za domaću lozu i nisu pogrešili

11.11.2021

19:45

0

Izbor domaće sorte za pravljenje vina više nije tako redak ni u Srbiji, ali u Vitkovu kod Aleksandrovca prave vino i od grožđa sa ukusom jagode, koje bi moglo da bude novi hit

Može tamjanika, a može i jagoda: Ćosići su se opredelili za domaću lozu i nisu pogrešili
AgroTV Vinarija Ćosić 01 - Copyright AgroTV

"Vinarija Ćosić“ iz Vitkova kraj Aleksandrovca prerađuje grožđe u kvalitetna bela vina već dve i po decenije, mada baštini tradiciju vinogradarstva dugu ceo vek, još od pradede Solunca.

- Mala smo porodična vinarija čije je vinograde započeo naš predak pre više od stotinu godina, kada je dobio dva konja kao povratnik sa Solunskog fronta. Danas vinariju čine deda, otac, brat i ja. Nadam se da će to nastaviti moj sin – kaže Milan Ćosić za Agro TV.

Stabilna sirovinska baza napravljena je na sedam hektara pod vinovom lozom. Na tome terenu dominiraju domaće sorte grožđa – tamjanika, morava i jagoda – a nešto malo zastupljeni su rajnski i italijanski rizling.

AgroTV
Odabrali domaće: Milan Ćosić iz Vinarije Ćosić

I upravo sadnja domaćih sorti pokazuje se danas kao pun pogodak, kada se globalno tržište "nagnulo“ ka lokalnim ukusima umesto internacionalnih sorti.

- Pravimo sortnu tamjaniku, kao i moravu, a rizlinge kopiramo. Imamo nove zasade jagode, domaće autohtone sorte koja je ovde bila gotovo zaboravljena, a ima veoma karakterističan voćni ukus. Od nje očekujemo da u narednim godinama nosi našu ponudu na tržištu, jer smatramo da ima veliku perspektivu. Ove godine imaćemo 800 do 900 boca. Smatramo da je budućnost vinarstva Srbije u domaćim sortama, i sa njima možemo na inostrano tržište – ističe Ćosić.

Ćosići naprave 25.000 do 30.000 litara godišnje. A od pre 25 godina do današnje četiri etikete belih vina u ponudi, pređen je veliki i nimalo lak put.

Milan ističe da je grožđe „iz kuće“ značajna osnova na kojoj se dobijaju kvalitetna i vrhunska vina.

Morava posebno zahvalna

Relativno nova domaća sorta morava, koja je dobijena na Institutu za vinogradarstvo i vinarstvo u Sremskim Karlovcima i registrovana 2004. godine, posebno je zanimljiva vinogradarima. Ona ne zahteva veliku agrotehničku zaštitu, što je važno i za organsku proizvodnju. To se posebno dobro pokazalo prošle godine kada je u kišnoj godini moravu trebalo prskati samo dva puta, i to bakarnim preparatom.

- Kada imate svoje grožđe možete da kontrolišete ceo proces proizvodnje vina. Mi koristimo grožđe iz našeg zasada a imamo i nekoliko kooperanata iz sela, kod kojih takođe pratimo proizvodnju. Samo iz dobre sirovine možete dobiti dobro vino - kaže Ćosić.

Naravno, podrazumeva se da uz dobar vinograd ide i dobra oprema za proizvodnju u vinariji, u šta se ovde kontinuirano ulaže.

- Sa ovom promenom klime teže je nego što je nekada bilo ali fermentacija mora da se odvija u strogo kontrolisanim uslovima, na temperaturi od 12 do 14 stepeni, uz selekcionisane kvasce i u vremenu od 15 do 23 dana. Zbog toga je upotreba savremene tehnologije neizostavna, odavno smo izbacili drvene bačve i sve je u inoksu – objašnjava Milan, koji je tehnologiju konzervisanja i vrenja savladao na studijama na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu.

Podrazumeva se i HACCP standard hrane, bez koga je nezamisliv plasman i na ozbiljnije domaće a kamoli inostrano tržište, a čija implementacija je postignuta uz specijalizovanu agenciju.

Prodaja ide bez većih problema, uglavnom za restorane i vinoteke. Ćosići za promociju svojih vina aktivno koriste sajmove i druge slične manifestacije. Vino se može probati i na pragu, jer poseduju degustacionu salu u koju gosti svraćaju posle obaveznog obilaska vinograda.

U "Vinariji Ćosić“ planiraju proširivanje zasada tamjanikom i jagodom a razmišljaju i o zasadu prokupca. Trenutno ne razmatraju proširenje palete proizvoda. Koncentrisaće se, kažu za Agro TV, na poboljšanje kvaliteta i onda se oprobati i na surovom i obilno snabdevenom inostranom tržištu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike