Kupaca više, kupuje se manje: Na sveca 30 odsto skuplja riba, a u januaru…

19.12.2022

06:06

0

Autor: G.M.Š.

Na prvi udarni dan za zimsku sezonu prodaje ribe, praznik Svetog Nikole, interesovanje kupaca veliko, ali se kupuju manje količine

Kupaca više, kupuje se manje: Na sveca 30 odsto skuplja riba, a u januaru…
Ribe ima ali je cena viša - Copyright Foto: 24sedam/G.M.Š

Slava Sveti Nikola koju, kažu, obeležavaju svi Srbi, polovina kao domaćini a polovina kao njihovi gosti, udarni je trenutak u zimskoj sezoni prodaje ribe. Iako je božićni post uveliko u toku od kraja novembra, tek sada se pokazala navala na ribu.

Ove godine interesovanje kupaca je mnogo veće nego prethodne, kažu prodavci, ali i dalje količine koje se kupuju nisu ni izbliza onolike kao što su bile pred koronu.

- Gužve je bilo ovih dana, i mnogo se više traži riba neko što je to bilo prošle i pretprošle godine. Ipak je ovo Sveti Nikola, kad će da kupuju ako ne sada? Ima svih vrsta ribe, ljudi kupuju, ali pojedinačno manje nego ranije. Uglavnom su cene deset odsto više nego pre godinu dana – kažu prodavci za 24sedam u ribarnici „Radovan IN“ na Zemunskoj pijaci.

Razlog veće gužve je svakako to što će se ove godine prvi put od izbijanja korone u proleće 2020. slava slaviti kako dolikuje, sa velikim brojem gostiju. A razlog manje punih cegera na srpskim pijacama i korpi po prodavnicama su, naravno, cene. Riba je ove godine od 10 do 30 odsto skuplja nego što je bila lani u ovo doba.

Na Zemunskoj pijaci svež šaran, kao riba koja se najčešće kupuje za krsne slave i post, jeste 750 dinara za kilogram, šnicle su 1.250 dinara, očišćena losos-pastrmka 1.000 dinara, šnicle soma 1.450 dinara, zubatac 1.750, lignje 1.200...

Mnogi se odlučuju za jeftiniju ribu, od oslića i skuše, koji mogu da se nađu za 400 dinara, do tolstolobika za 430 dinara. Fileti kontroverznog pangasijusa su 550-650 dinara.

Onima kojima je odlazak na pijacu gubljenje vremena zbog gužve, ribu za slavu su kupili u lokalnim prodavnicama. I tu se najbolje može videti koliko su cene skočile za 12 meseci. Prema podacima sa sajta Cenoteka.rs, kilogram smrznutog šarana je prošle godine bio od 400 do 500 dinara, a sada je 600, što je rast cene od 33 odsto.

Pastrmka je sa 450 skočila na 550 (22 odsto), koliko otprilike i losos file – na 2.500 dinara sa 2.000. Druge morske ribe su poskupele manje, brancin 15 odsto, sa 1050 na 1.200 dinara, a orada samo pet odsto, na 1.050 dinara.

Oni koji su se odlučili da svežu ribu kupe danas, moraće sami da je očiste, jer zbog gužvi ribarnice su stavile oznake da to ovih dana ne rade. Takođe, naći gde će te je ispeći uslužno danas takođe je nemoguće.

Manja proizvodnja, viša cena, a kvalitet...

Ribe, kao što smo rekli, ima dovoljno, i domaće i uvozne, ali možda tako neće biti već od proleća sledeće godine. Bar one domaće. Zasad.

Više cene se najavljuju od januara, zbog rasta troškova proizvodnje, hrane za ribu u ribnjacima koja se uglavnom uvozi, transporta...

Aleksandar Stajčić, direktor „DTD ribarstva“ iz Bačkog Jarka i potpredsednik Grupacije za ribarstvo pri Privrednoj komori Srbije, kaže da problemi na koje su ukazivali godinama sada dolaze na naplatu.

- Malo se ulagalo u domaće ribarstvo, subvencije u regionu su mnogo veće, korona je ostavila dodatne posledice... Pitanje je da li ćemo imati dovoljno domaće ribe od proleća – napominje Stajčić.

U poslednjih deset godina u Srbiji se redovno beleži pad proizvodnje šarana, uz pastrmku najzastupljenije gajene ribe. Ona je sada prepolovljena, a samo tokom 2021. proizvedeno je za 30 odsto manje ribe nego u 2020. Zbog toga se i uvozi znato manje kvalitetni šaran iz Češke i Mađarske.

Sve to, svakako, mora da ostavi traga na ceni za krajnjeg kupca.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike