Sada je skup, a na proleće ga možda i ne bude: Cena šarana otišla u nebo

13.12.2022

09:00

0

Autor: 24sedam

Cena ribe je podignuta, a u januaru se može očekivati novo poskupljenje, najavljuju proizvođači

Sada je skup, a na proleće ga možda i ne bude: Cena šarana otišla u nebo
Cene malo, malo pa veće - Copyright Profimedia

Svež šaran sada ima cenu od 750 dinara po kilogramu, ali to nije i najviša cena koja se očekuje u narednom periodu. Proizvođači najavljuju da će cena ponovo naviše od januara, piše „Politika“.

Ali visoka cena nije jedini problem „u najavi“, mnogo veći je onaj što na proleće možda i nećemo imati ribu iz, ionako oskudne, domaće ponude.

Ribe sada ima, a visoke cene su posledica pandemije i pređašnjeg lošeg stanja u ovoj proizvodnji. Porasli su troškovi proizvodnje, hrana za ribu u ribnjacima se uglavnom uvozi, i to mora da se prelije i na krajnjeg potrošača.

Aleksandar Stajčić, direktor „DTD ribarstva“ i potpredsednik Grupacije za ribarstvo pri Privrednoj komori Srbije, kaže za „Politiku” da su svi problemi na koje ovaj sektor ukazuje godinama došli na naplatu, te da smo sada svedoci i nepopularnih cena koje su dodatno opterećenje za potrošače.

– U ovom trenutku imamo u ponudi dovoljno domaće ribe, pre svega šarana, ali i uvoznih vrsta sveže i zamrznute ribe. Cene su visoke, ali na žalost potrošača, mislim da nas čeka novo poskupljenje posle Svetog Nikole. Osim šarana, slična je situacija i sa uvoznom ribom, jer cene rastu i na svetskom tržištu – kaže Stajčić.

U poslednjih deset godina neprekidno se beleži pad domaće proizvodnje šarana i ona je sada prepolovljena. Samo tokom 2021. proizveli smo za 30 odsto manje ribe nego u 2020.

Nekada je pod ribnjacima bilo i do 15.000 hektara. Sada, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, postoji 8.690 hektara šaranskih ribnjaka.

Procenjuje se da pastrmskih ribnjaka ima na nekih 14 hektara, i to u brdsko-planinskim područjima centralne Srbije.

Kvalitet dobar, ako se pazi gde se kupuje

Prema podacima PKS-a, više od polovine uvezene ribe je u konzervi, sledi zamrznuta, riblji fileti i na kraju sveža riba. Uvozimo je iz Tajlanda, Hrvatske, Španije, Vijetnama, ali i zemalja u regionu.

Upitan kakvog je kvaliteta riba koja se sada nudi na tržištu, Stajčić odgovara da je šaran koji je trenutno u ponudi dobrog kvaliteta, ali da je važno da potrošači ribu nabavljaju na proverenim mestima kako bi bili sigurni da je kontrolisana.

Srbija ne podmiruje ni svoje potrebe za pastrmkom, pa se ova, druga najprodavanija sveža riba kod nas, delimično uvozi iz Bosne i Hercegovine. Sveža morska riba stiže iz Grčke, Hrvatske i Turske.

Krum Anastasov, direktor ribnjaka „Kapetanski rit” iz Kanjiže i predsednik Grupacije za ribarstvo PKS, smatra da je neshvatljivo da se ogroman potencijal koji Srbija ima u ovoj grani ne koristi, te da je proizvodnja ribe u odnosu na najlošiju godinu pala za 30 odsto.

– Sve što smo prognozirali se dešava, smanjena je proizvodnja šarana, pa uz rast troškova proizvodnje imamo ovakve cene. Mislim da na proleće uopšte nećemo imati ribe, ali na sve apele koje smo upućivali do sada svi su ostali gluvi, i to je očekivano. Uz sve probleme su i subvencije simbolične, jer ribnjaci dobijaju 10 dinara po kilogramu proizvedene i prodate konzumne ribe. Sigurno je da će biti veća potreba za uvozom, koji je sada oko 70 odsto – objašnjava Krum.

U trgovinskim lancima i ribarnicama snabdevenost je trenutno dobra. Osim šarana i pastrmke, tu su i morske ribe - od sabljarke i tune do zubaca, ugora, škarpine i grdobe. Na akcijama sveža pastrmke se može naći za 500 dinara za kilogram, a šaran je 700 dinara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike