Cene osnovne hrane i dalje padaju: Promet na Produktnoj veći, novca manje

26.11.2022

09:58

0

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu nastavio se pad prometa ali i cena

Cene osnovne hrane i dalje padaju: Promet na Produktnoj veći, novca manje
Ilustracija - Copyright Pixabay

Cene primarnih poljoprivrednih proizvoda i dalje imaju negativan trend na srpskom robnom tržištu. Najveći pad cene na Produktnoj berzi u Novom Sadu beleži se kod pšenice, kaže novi nedeljni izveštaj.

Količinski je promet veći u odnosu na prethodnu nedelju i dostiže 3.630 tona robe i to je tri odsto više nego prethodne radne nedelje. I pored tog rasta četvoronedeljni prosek je i dalje 78 odsto veći ali je u odnosu na ovo vreme prošle godine ipak veći i to za nemalih 28 odsto.

Shodno manjim cenama i novčana vrednost prometa je podbacila i 156 miliona dinara (1,3 miliona evra) je za 5,5 odsto manje nego što je bilo na kraju trgovanja prošlog petka.

Četvoronedeljno to je pad od gotovo 80 odsto ali je na godišnjoj bazi rast 24 odsto.

Primirilo se tržište kukuruza

Na tržištu kukuruza primetna je manja aktivnost i na strani ponude i na strani tražnje. Kako je nedelja odmicala, cena je bila u padu usled izostanka tražnje.

Ugovori za kukuruz zaključeni su u cenovnom rasponu od 33 do 34,50 dinara za kilogram bez PDV-a.

Ponder cena iznosi 33,99 dinara (37,39 dinara sa PDV-om), što je pad od 1,95 odsto u odnosu na nedelju dana ranije.

Ilustracija 24sedam/podaci Produktna berza
 

Beleži se i realizacija ugovora za kukuruz starog roda koji je trgovan u cenovnom rasponu od 33,30 do 33,50 dinara bez PDV-a, u zavisnosti od dužine lagera i analize na aflatoksin.

Pšenica drži primat

Pšenica nastavlja da ima primat u trgovanju. Za razliku od prethodnog perioda kada je najviše bilo upita za pšenicu sa proteinom 11,5 -12 odsto, ovde nedelje interesovanje je bilo izraženo za pšenicu sa većim sadržajem proteina od 13 odsto.

Cenovni spred između kupaca i prodavaca rastao je kako je nedelja odmicala. Ugovori su početkom nedelje zaključeni po ceni od 38 dinara po kilogramu bez PDV-a, da bi usled negativnog cenovnog trenda, krajem nedelje pšenica realizovana po ceni od 36,50 dinara.

Ponder cena iznosi 37,13 dinara (40,84 sa PDV-om), što predstavlja pad od 3,03 odsto.

Početak nedelje doneo je veću aktivnost na tržištu soje. Ugovori za soju uz obračun kvaliteta zaključeni su u cenovnom rasponu od 70,50 do 71,00 dinara za kilogram bez PDV-a.

Odsustvo tražnje dovelo je do ponuda na nižem cenovnom nivou krajem nedelje, međutim interesovanje kupaca ni tad nije bilo izraženo.

Nedeljni ponder iznosi 70,92 dinara za kilogram (78,01 sa PDV-om), što je blagi pad cene od 0,12 odsto.

Od ostalih roba beleži se trgovanje uljanom repicom i stočnim ječmom. Uljanom repicom rod 2022. godine, uz obračun kvaliteta, trgovalo se po ceni od 68,21 dinara.

Ugovor za stočni ječam, sa hektolitarskom masom od 58kg, zaključen je po ceni od 34,80 dinara a kilogram bez PDV-a.

I ponuda suncokretove sačme, 33 odsto proteina, beleži pad cene.

Za razliku od prethodne nedelje kada se sačma nudila na 36,00 dinara za kilgoram bez PDV-a, ovonedeljna ponuda bila je na nižem cenovnom nivou od 35,30 do 36,00 dinara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike