Dobra trgovina, dobra i cena: Na Produktnoj berzi sada ide samo nova pšenica

28.05.2022

07:57

0

Cene žitarica na domaćoj berzi nastavile su rast i ove nedelje a izostala je trgovina sojom

Dobra trgovina, dobra i cena: Na Produktnoj berzi sada ide samo nova pšenica
Copyright Profimedia

Rast cena žitarica i izostanak iz trgovanja sojinog zrna, obeležili su nedelju za nama na robno-berzanskom tržištu, saopšteno je sa Produktne berze u Novom Sadu.

Ukupno je trgovano 5.250 tona robe, što je za tačno trećinu više nego što je četvoronedlejni prosek. Finansijska vrednost celokupnog prometa bila je 213,4 miliiona dinara (1,8 miliona evra), što je za 11 odsto više nego prosečno u prethodnih mesec dana.

Od samog početka nedelje, na tržištu kukuruza bila je primetna veća ponuda. Prodavci su držali viši novo cena u odnosu na prošlu nedelju, te je kukuruz nuđen od 33,6 do 34,2 dinara za kilogram bez PDV-a.

ilustracija 24sedam
 

Već krajem nedelje, ponude na cenovnom nivou od 34 dinara nisu naišle na adekvatan odgovor tražnje.

Na paritetu FCA, ugovori za kukuruz zaključeni su u cenovnom rasponu od 33,2 do 34 dinara. Kukuruz sa povišenim procentom vlage trgovan je od 33,2 do 33,5 dinara. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 33,88 dinara bez PDV-a, što predstavlja rast od 3,26 odsto.

Kod pšenice malo mirnije

Nakon perioda veće aktivnosti, već drugu nedelju za redom tržište pšenice je mirnije. Primetna je veća ponuda u odnosu na tražnju ali krajem nedelje tražnja pšenice roda 2021. godine potpuno izostaje, dok je zabeležena tražnja novog roda pšenice po ceni od 40 dinara za kilogram bez PDV-a.

Ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 42 do 44 dinara. Ponder cena iznosi 43,29 dinara bez PDV-a. Bez obzira na povećanu ponudu, ova žitarica beleži rast cene u odnosu na prošlu nedelju od 6,1 odsto.

Soja potpuino nezanimljiva

U odnosu na prošlu nedelju, kada se na tržištu soje beležila veća aktivnost, tokom ove nedelje je trgovanje ovom uljaricom izostalo.
Ponuda na robno-berzanskom tržištu se početkom nedelje kretala na istom cenovnom nivou kao i nedelju ranije, međutim bilo je očigledno odsustvo tražnje. Sredinom nedelje, kupci i prodavci bili su na različitim cenovnim nivoima, te nije došlo do realizacije berzanskog ugovora. Interesovanje kupaca se krajem nedelje povećalo.
Tražnja soje bila po ceni od 76,5 dinara bez PDV-a, ali ponuda je izostala, što ukazuje na pad cene ove uljarice.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike