Od Alpa do Juhora: Aleksići pare zarađuju u Austriji, a jeger prave u Srbiji (FOTO/VIDEO)

10.10.2022

05:14

0

Porodica Aleksić iz Svojnova pod Juhorom jedna je od onih koje su teško zarađeni novac u belom svetu uložile u Srbiju. I to ne uzalud...

Od Alpa do Juhora: Aleksići pare zarađuju u Austriji, a jeger prave u Srbiji (FOTO/VIDEO)
Vinarija Svojnovo 5 - Copyright Screenshot:AgroTV

Ratomir i Snežana Aleksić rade u Austriji, a u Svojnovu kod Paraćina, pod planinom Juhor, otvorili su vinariju i destileriju. I nisu se pokajali.

U rodnom selu izgradili su savremenu proizvodnju vina, ali se nisu zadržali na tome. Uspešno prave i tradicionalnu srpsku komovicu, ali i u Srbiji ne tako uobičajene likere. A kada postoji tradicija i nešto se radi tako uspešno, nije im teško da dva puta mesečno prevale put od Alpa do Juhora.

- Nama je to porodična tradicija, time su se bavili i naš deda i njegova deca, unazad bar trista godina. I da ja to ne bih prekinuo, počeo sam da se bavim time, i pored toga što živim daleko odavde – kaže Ratomir za AgroTV.

A da tradicija nije mala i da obavezuje, pokazuje simbolično i slika osam poslednjih generacija Aleksića prikazanih u porodičnom stablu.

Zbog toga se moralo očuvati dobro ime vinara Aleksića u ovom vinogradarskom kraju, ali i šire. Srećom, uz dobar proizvod danas se i dobar glas lakše čuje nadaleko.

- Ima nas na svim društvenim mrežama, od Instagrama do Fejsbuка, i tako se može kupiti vino. A uradili smo prošle godine i prostor za degustaciju, tako da će i to biti u ponudi – objašnjava Aleksić.

U vinariji se trenutno prerađuje pet tona grožđa godišnje, a ono, kao i voće za rakije, uglavnom potiče iz Svojnova i okoline. Opredelili su se za kvalitet ispred kvantiteta, i Radomir kaže da neće proizvoditi velike količine i ići na komercijalno vino.

Deo vina završava i u pet barik burića od srpskog hrasta, a u celoj vinariji je instalisana savremena procesna, ali i kontrolna oprema.

- U kraju gde kao sorta preovlađuje prokupac, mi smo pokušali da radimo i kupaže sa vrancem i frankovkom. To je lokalno i pitko vino, koje se svidelo i Austrijancima koji su ga probali – napominje Ratomir.

Likeri kao u Austriji

Vino je osnovna delatnost na porodičnom gazdinstvu Aleksića, ali oni ovde prave i rakije i likere u svojoj maloj destileriji.

Rakije još ne prodaju, već drže na odležavanju, a među likerima je i čuveni jeger, rašireno piće u drugoj domovini – Austriji.

- Tu imamo 45 lekovitih stomačnih trava, posebno biranih, a osnova je naša komovica – kaže Aleksić za jedan od svojih proizvoda koji je još u promotivnoj fazi.

Za poseban šmek koji imaju vina, rakije i likeri Aleksića, Ratomir „okrivljuje“ i ružu vetrova koja vlada u tom delu Juhora.

- Nas ovde ni avioni ne nadleću zbog te struje vazduha sa Kopaonika – napominje ovaj srpski domaćin „na privremenom radu u Austriji“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike