Odličan sajam i još bolja vina: Austrijanci hvale „Vinsku viziju“ u Beogradu

01.09.2022

10:49

0

Srpska vina su vrhunskog kvaliteta, a sajam je organizovan na svetskom nivou, prve su ocene posetilaca „Vinske vizije Otvorenog Balkana“ u glavnom gradu Srbije

Odličan sajam i još bolja vina: Austrijanci hvale „Vinsku viziju“ u Beogradu
Tanjug Sajam vina Miloš Milivojević - Copyright Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Srpska vina su po kvalitetu u samom vrhu, ali je potrebno da se promovišu, ocenio je danas povodom održavanja Međunarodnog sajma vina Otvorenog Balkana u Beogradu glavni i odgovorni urednik najpoznatijeg austrijskog stručnog časopisa za vino „Falstaf“ Peter Mozer.

Mozer je, u izjavi Tanjugu, kazao da nije računao na to da bi međunarodni sajam vina mogao tako brzo da bude održan u Beogradu, ali da je očekivao da će do toga doći, imajuću u vidu potencijal koju zemlja ima sa svojim vinima, posebno autohtonim.

On je kazao da se sajam održava u izvanrednom formatu, a s njime se slaže i njegov sunarodnik i kolega specijalista za vino i druga alkoholna pića Roland Graf.

Graf kaže za Tanjug da je Sajmom, koji se danas svečano otvara, oduševljen, kako izgledom, tako i samim prostorom, u kojem, kaže, ima dovoljno mesta da se izlagači predstave na pravi način.

- Štandovi imaju puno prostora. Kada se pomisli na italijanski „Vinitali“ ili neki drugi međunarodni sajam, pa čak ni tamo nema dovoljno mesta za sve. Ovde može da se šeta, proba... Za premijeru je uspelo savršeno - rekao je Graf.

On je naveo i da su vina iz Srbije poznatija nego što bi neko pomislio i otkriva da je i u svom privatnom okruženju imao priliku da upozna srpska vina.

Došli da „uče“ i predstave se

Somelijer Simon Šubert iz Beča, vlasnik restorana sa dobrom vinskom kartom, kaže za Tanjug da je došao da nauči više o vinu koje se pravi na Balkanu. U Austriji se, navodi, zna najviše o Sloveniji, kao susednoj zemlji, o Hrvatskoj malo, a o Srbiji - gotovo ništa.
- Zanimljivo će biti da probamo domaća vina. Kod nas svako dobro vino ima svoje mesto, bez obzira na to odakle je - rekao je Šubert.
Natalija Pif, iz vinarije "Domene Volf", iz južne Štajerske, došla je da predstavi Srbiji austrijska vina.
- Naša vina uživaju međunarodni ugled, ali se radujemo uvek novim partnerstvima i rado otkrivamo nova tržišta. Još nismo predstavljeni na ovom tržištu i sada smo tu, da predstavimo naša vina i osvojimo srca novih klijenata - rekla je Pifova.

- Ali, lepo je da imamo sve na jednom mestu - primetio je.

I Mozer je pohvalio srpska vina i naveo da u Srbiji vinari imaju odlične uslove - optimalne terene, odličnu klimu i, što je posebna prednost, puno autohtonih sorti, koje su optimalno adaptirane.

- Srbija ima sve poznate vrste, od šardonea do merloa, ima ogroman sortiman od belih do crvenih vina. Ali, budućnost je u autohtonim sortama, jer se to najviše traži u svetu - objasnio je on.

Upitan da li srpsko vino ima šanse da uđe na austrijsko tržište, rekao je da svako dobro vino ima šanse širom sveta. Naglasio je da je neophodno ljudima pokazati, na primer ovakvim sajmom, šta sve Srbija može da ponudi.

- Kada dođu somelijeri, trgovci vinom, i vide šta sve ima, onda će ih uvoziti u Austriju i ponuditi svojim klijentima. A u Austriji imamo mnogo mladih ljubitelja vina, koji su otvoreni za sve vrste vina. Mi stariji smo malo konzervativniji, nismo tako otvoreni, ali budućnost u vinskom poslu je svakako na mladima - rekao je Mozer.

Kazao je da je, uoči sajma, imao priliku da degustira srpska vina, i da ih oceni.

- Srpska vina se nalaze u samom vrhu. Preporučio bih srpska vina - podvukao je on.
Objasnio je da ona imaju tu potrebnu harmoniju sa jelima, pa bi Srbija mogla postati novi partner austrijske gastronomije.

Graf ima i jednu preporuku za srpske vinare koji bi hteli da uđu na tamošnje tržište.

- U gastronomiji, imamo udeo od 91 odsto domaćeg vina. Ostalih devet odsto pokrivaju vina celog sveta. Zato bih savetovao vaše vinare da idu direktno na potrošača, preko supermarketa, koji su spremniji da se upuste u to, ako je cena dobra - rekao je Graf Tanjugu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike