Doneli duh italijanskog vina na obronke Fruške gore: Trivanovićima je u srcu pino griđo (FOTO/VIDEO)

13.06.2022

05:33

0

Već 60 godina proizvode vino na obroncima Fruške gore, ali u poslednjih 15 su rešili da u Srbiji šire šmek koji su pokupili sa putovanja po vinskoj Evropi

Doneli duh italijanskog vina na obronke Fruške gore: Trivanovićima je u srcu pino griđo (FOTO/VIDEO)
Vinarija Trivanovic - Sid - 02 - Copyright Promo:24sedam/AgroTV

Tradicija pravljenja vina „za sebe i komšije“ porodica Dragana Trivanovića iz Erdevika kod Šida prekinula je 2007. godine, kada je pala odluka da se tadašnji vinogradi povećaju i da počnu ozbiljno da se bave vinogradarstvom i vinarstvom.

U naredne tri godine su podigli čak 47 hektara novih vinograda.

- Država je i tada imala planove i programe i davala subvencije za podizanje vinograda. Poslom smo putovali po vinarskim krajevima Evrope i odatle smo pokupili ono najbolje, znanje – objašnjava Trivanović.

Od belih sorti tu su sada zastupljene rizling, odnosno grašac (graševina) i sovinjon blan. Radili su i traminac, ali su tu „nekako posustali“, pre svega zbog malog interesovanja na srpskom tržištu. Od crnih sorti tu su merlo, kaberne sovinjon i širaz.

Ali u srcu je...

Mnogo sorti i vina, ali favorit Dragana Trivanovića je svakako pino griđo, koji je bio i prvi izbor za lozu u novim vinogradima, zasađenim uz savete profesora Dragoljuba Žunića, šefa katedre za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

- Sorta jeste originalno francuska, ali kada god bismo bili u Italiji, pio se isključivo pino griđo, pa je to moralo da bude prvo grožđe u novom vinogradu. A kada imate vrhunsko grožđe u uslovima Fruške gore, sa povoljnim zemljištem, strujanjem vazduha, ali pre svega ljubav prema ovom poslu, onda ni vino ne može da bude ništa manje od odličnog – objašnjava Dragan.

Sa ozbiljnom proizvodnjom počeli su i marketing i nastupi na međunarodnim takmičenjima. Za to je danas zadužen mlađi sin Ivan, za koga Dragan kaže da glavni čovek u vinariji „Trivanović“.

- Krenuli smo sa bronzanim medaljama, a sada se bez zlatnih i srebrnih ne vraćamo kući – bez lažne skromnosti kaže ovaj domaćin.

Kad se već dobijaju medalje, prepoznatljivost vina se mora pametno iskoristiti, tako da Trivanovići izvoze ne samo u „obližnju“ Crnu Goru, već i u Nemačku, Belgiju, Holandiju…

Sve je na mestu, osim radnika

Za ovogodišnji rod Dragan Trivanović već sada može da kaže da će biti lošiji nego prošle godine, zbog ćudljivog proleća, ali to nije nešto posebno loše jer 2021. godina je bila „idealna u svim vinogradima“.

Veći problem od ćudi vremena, jer kao svaki ozbiljan proizvođač osiguravaju svoju plantažu, Trivanovići vide u manjku radne snage.

- Poslednjih godina to se vidi i u ovom delu Srema, a ranije nije bilo tako. A bez radnika, i muškaraca i žena, ne može se voditi vinograd – napominje Dragan, i nada se da će se stvari promeniti a "vinski Srem“ ostati ono što jeste – ukras i ponos i Vojvodine i Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike