U skladištima ni 300.000 tona starog žita, tvrdi ministar poljoprivrede

02.07.2022

09:56

0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pobija podatke Žita Srbije da je u skladištima u zemlji zbog zabrane izboza ostalo čak 700.000 tona starog žita a stiže novo

U skladištima ni 300.000 tona starog žita, tvrdi ministar poljoprivrede
Copyright Profimedia

- Nije vreme za špekulantsko ponašanje, nije tačno da Srbija ima 700.000 tona pšenice u skladištima, nego 60-70 posto manje od toga - izjavio je danas Tanjugu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je žitomlinskoj privredi, okupljenoj u poslovnoj zajednici „Žita Srbije“, poručio da je pre petnaestak dana izvršen inspekcijski nadzor i da se „zna tačno koliko žita ima“.

Prema podacima „Žita Srbije“, početkom jula u skladištima u Srbiji je bilo oko 900.000 pšenice lanjskog roda od ćega će 200.000 tona biti izvezeno na osnovu junskog odobrenja.

Sa novom žetvom od najmanje 2,9 miliona tona, i potrebama Srbije od 1,6 miliona tona, krajem avgusta na raspolaganju će biti za izvoz bilo 0,7 miliona tona starog i 1,3 miliona tona ovogodišnjeg žita. Pitanje je da li će prošlogodišnja pšenica imati prođu. Na

Produktnoj berzi se ove nedlje nije trgovalo starom pšenicom.

Nastavlja se kontrola cena osnovih namirnica

Nedimović je rekao da je se mera ograničavanja cena najbitnijih proizvoda nastavlja kako bi se obezbedili standard i kupovna moć potrošača.

- Moramo biti obrazivi. Našli smo meru. Sve cene ostaju na istom nivou kao pre 6-7 meseci, samo je šćer poskupeo 6-7 dinara. Vlada Srbije će voditi računa šta se događa na tržištu, ako treba i intervenisati iz robnih rezervi - rekao je on.

Ministar Nedimović je istakao da će i pored svega „tržišne cene pšenice biti“, te da u „Žita Srbije“  moraju da „prestanu da obmanjuju ljude“.

- Država će reagovati ako neko pokuša špekulantski da se ponaša, nije vreme za špekulacije - poručio je on.

Govoreći od državnoj odluci da kupi 131.000 tona pšenice po 40 dinara, sa PDV-om, on je ocenio da je ta cena za proizvođače mala a za prerađivače velika.

- Pratili smo tržište, berze na koje smo naslonjeni direktrno i indirektno. Ta količina pšenice nam je dovoljna da sa onom koja je u skladištima budemo bezbedni u slučaju lomova - rekao je on.

Na Produtknoj berzi u Novom Sadu protekle nedelje ponderisana cena pešnice je bila 35,17 dinara za kilogram bez PDV-a, što bi dalo cenu od 38,7 dinara sa porezom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike