Trgovanje skočilo 1000 odsto, cene pale: Na Produktnoj u žetvi pšenice dominira kukuruz

02.07.2022

07:39

0

Pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda obeležio je proteklu nedelju na Produktnoj berzi

Trgovanje skočilo 1000 odsto, cene pale: Na Produktnoj u žetvi pšenice dominira kukuruz
Profimedia - Copyright Profimedia

Veća dinamika na srpskom robnom berzanskom tržištu dovela je do povećanog obima trgovanja. Protekle sedmice najviše se trgovalo kukuruzom i uljanom repicom.

Ukupno je realizovano 10.490 tona robe, što je skok u odnosu na proteklu nedelju od čak 1004 odsto. U odnosnu ne četvoronedeljni prosek, rast je ogromnih 527 odsto.

Finansijska vrednost trgovine je dostigla 519,4 miliona dinara (4,4 miliona evra), prema četvoronedeljnom proseku to je 621 odsto više.

Kukuruz se zahuktao

Iako je početak nedelje ukazivao na smanjenu aktivnost, kako je nedelja odmicala tržište kukuruza bilo je sve aktivnije, kaže izveštaj sa Produktne berze u Novom Sadu.

Početkom nedelje, kukuruzom se trgovalo po ceni od 30 dinara za kilogram bez PDV-a, da bi usled veće zainteresovanosti kupaca, došlo do rasta cene, te se krajem nedelje kukuruzom trgovalo po 31 dinar.

Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 30,23 dinara bez PDV-a, što statistički predstavlja pad od 5,04 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Kod pšenice mirno

Mirna nedelja zabeležena je na tržištu pšenice. Početkom nedelje, ugovor za pšenicu novog roda realizovan je po ceni od 37,50 dinara bez PDV-a. Ponuda je bila na višim cenovnim nivoima u odnosu na tražnju, te nije došlo do trgovanja velikim količinama.

Krajem nedelje, pšenica je trgovana po ceni od 34,00 dinara bez PDV-a, što je za dva dinara manje (bez PDV-a) nego za koliko je država najavila da će kupiti 130.000 tona za Robne rezerve.

Trgovanje starim rodom je izostalo, pa je pitanje šta će biti sa tolikim rezervama koje nisu mogle u izvoz zbog zabrane.

Ilustracija 24sedam/podaci Produktna berza
 

 

Ponder cena za novi rod iznosi 35,17 dinara za kilogram bez PDV-a, što je očekivani pad cene u žetvi od 7,46 odsto.

Pada i cena soje

Usled manje tražnje sojinog zrna, cena ove uljarice beleži negativan trend. S druge strane, ni na strani ponude nije bilo izrazito većeg interesovanja.

Sojom se trgovalo u rasponu cena od 68,50 do 69,00 dinara bez PDV-a, uz obračun kvaliteta.

Ponder cena iznosi 68,75 dinara i u odnosu na prethodnu nedelju cena je niža za 5,28 odsto.

Na tržištu uljane repice, tokom cele nedelje bila je primetna povećana tražnja. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 660 do 680 evra za tonu, na paritetu FCA.

Na paritetu CPT trgovala se u širokom cenovnom rasponu od 610 do 680 evra za tonu.
Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 79 dinara za kilogram bez PDV-a, što je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 7,17 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike