Da svoju njivu, voćnjak ili vinograd znate u dušu: Kako radi mala meteorološka stanica (FOTO/VIDEO)

01.06.2022

05:35

0

Šta su male meteorološke stanice, kome su neophodne i zašto

Da svoju njivu, voćnjak ili vinograd znate u dušu: Kako radi mala meteorološka stanica (FOTO/VIDEO)
poljoprivreda traktor - Copyright Promo/OMR Group Pixabay

Možemo imati najsavremenije traktore i kombajne, moderne zalivne sisteme, najkvalitetnije seme i hemijska sredstva... Ali sve to ne vredi ako ne znamo tačno u kakvom su nam stanju usevi i plodovi i kada primeniti i koju agrotehničku meru. I tu na scenu stupa naša privatna "obaveštajna služba“ – mala meteorološka stanica.

Meteorološke stanice na privatnim poljoprivrednim imanjima već neko vreme nisu retkost u svetu, a ubrzo neće biti ni u Srbiji, pokazao je odziv koji je na štandu beogradske kompanije „Flit menadžment tim“ (Fleet Management Team, OMR Grupa), na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, imao upravo ovaj proizvod.

- Prijatno smo iznenađeni, imamo više od 700 narudžbi za naše stanice, koje su kompletno domaći proizvod. Znali smo da su dobre, ali ovako nešto nismo očekivali od domaćih kupaca, a interesovanja ima i iz jedne kompanije iz Španije – rekao je za 24sedam Vukašin Bijelić, direktor „Flit menadžment tima“.

Od travnjaka do velikih vinograda, svuda „na svome“

Digitalizacija kontrole i upravljanja poljoprivrednim zemljištem nije novina u Srbiji. Od 2021. godine postoje projekti koje sprovode nemački GIZ, NALED i lokalne samouprave, ali radi se o opštinskom zemljištu. Za FMT-ove napredne stanice zainteresovani su privatni poljoprivredni proizvođači, od malih do velikih.

- Stanice su namenjene svima, od onih najmanjih proizvođača - jer čak smo imali upite ljudi koji samo imaju velike travnjake - pa do velikih kompanija – kaže Bijelić.

Na meteo-stanicu može se postaviti više od 150 različitih senzora, od senzora temperature i vlažnosti vazduha, brzine i smera vetra, vlažnosti i PH vrednosti zemlje, sve do senzora koji detektuju skupljanje insekata.

„Samoodbrana“ na polju

Prilikom izrade ovih stanica brinulo se i o, naizgled, banalnim stvarima, poput toga da se spreči krađa.
- Naše meteo-stanice su hardverski i softverski tako napravljene da mogu da rade samo na mestu za koje su unapred namenjene ili nekom drugom za koje se opredelio sam klijent, jer stanice imaju integrisani GPS uređaj. Takođe, odmah alarmiraju i da li ih neko otvara, skida neki senzor… a moguć je i video-nadzor – objašnjava Bijelić.

Stanica koji prima podatke i od senzora koji su raspoređeni po plantaži, produkt je domaće pameti i domaće proizvodnje.

- Recimo, imamo klijenta sa zasadima borovnice koji želi da meri kiselost zemljišta na više mesta, a ne samo tamo gde je meteo-stanica, da bi mogao da reaguje na vreme – napominje Bijelić.

Uz javljanje u kakvom su stanju usevi na polju, plodovi u voćnjaku ili povrtnjaku, ili vinova loza, beogradska firma je u saradnji sa jednim holandskim institutom omogućila da softver ima i predviđanje mogućnosti pojave bolesti na određenoj kulturi, a shodno uslovima koji su registrovani i predviđanjima za meteo-uslove u narednom periodu.

„Na vezi“ sa dronovima

Ukoliko na farmi ili imanju imate i druge napredne tehnologije, od digitalizovanih poljoprivrednih mašina do dronova, meteorološka stanica se i tu uklapa u sistem.

Na primer, softverski je rešeno da se pored sistemskih licenciranih Gugl mapa i satelitskih snimaka prihvataju i mape koje je pravio sam korisnik. Tako i grafički klijent ima jasan pregled nad svim operacijama i potrebama na terenu, a uz to sistem može i da zadaje zadatke.

Stanica može da se poveže i sa vozilima, kako bi signalizirala koji je tretman potreban i u kojoj količini, zatim sa protivgradnim stanicama, a planirano je i povezivanje sa dronovima, koji bi tako primali parametre potrebne za svoj rad.

Što se cene tiče, ona nije velika, s obzirom na to šta sve stanica omogućava, ističu u FMT.

- Cena se kreće od 2.000 evra pa naviše, zavisno od senzorike koja se ugrađuje i kompleksnosti sistema za koji se klijent odluči – napominje Vukašin Bijelić iz "Flit menadžment tima“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike