„Osluškivanjem“ useva i kontrolom traktora do većeg profita: Savremena rešenja MFT Agro (FOTO/VIDEO)

26.05.2022

17:20

0

Danas više ne morate biti stalno na njivi, u vinogradu ili voćnjaku da biste znali kako vam rade traktori, u kakvom je stanju usev i da li odmah treba primeniti neku agro meru. Čak ni u Srbiji, jer i domaći proizvođači opreme i softvera već imaju vrhunska rešenja

„Osluškivanjem“ useva i kontrolom traktora do većeg profita: Savremena rešenja MFT Agro (FOTO/VIDEO)
OMR - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/Pixabay

Neka od tih najsavremenijih tehničkih rešenja, i to domaće pameti i proizvodnje, pokazala je danas na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu firma „Flit menadžment tim“ (Fleet Management Team, FMT), deo beogradske OMR Grupe.

A rešenja su raznovrsna, od automatizacije i kontrole svih parametara rada angažovanih poljoprivrednih mašina, preko utvrđivanja stanja useva i roda, predviđanja bolesti, kao i signalizacije potrebnih agrotehničkih mera, do unapređene automatizacije zalivanja ili povezivanja celokupnih sistema sa naprednim tehnologijama kao što su dronovi.

- Sva rešenja je napravio naš programerski tim „u kući“, a oprema je, poput meteorološke stanice, gotovo 100 odsto domaće proizvodnje. Eventualno mogu da se koriste neki specifični inostrani senzori, ako to klijent zahteva – kaže za 24sedam Vukašin Bijelić, direktor FMT-a.

Kod mašina se u realnom vremenu prati sve istovremeno na više lokacija, na primer, gde se i kojom brzinom traktor kreće, kako rade priključne mašine, koliko troše goriva... Na svako probijanje granice zadatih parametara se “pali alarm“ i omogućuje pravovremena reakcija. Rešen je i stari problem nekompatibilnosti male brzine kojom se inače kreću traktori u polju i GPS sistema.

Kao poseban hit na Sajmu se pokazala meteorološka stanica, koja kvalitetom nadmašuje inostrane.

- Znali smo da je dobra, ali nismo ovo očekivali. Klijenti su na Sajmu naručili više od 700 komada, a postoji i interesovanje iz Španije – ističe Bijelić.

Na ovu meteo-stanicu može da se postavi više od 150 različitih senzora, a može da prima podatke i od senzora koji su raspoređeni po plantaži. Softverski je rešeno da se prihvataju i mape koje je pravio sam korisnik, uz licencirane Gugl mape i satelitske snimke, tako da klijent ima jasan pregled nad svim operacijama i potrebama na terenu, kao i mogućnost pravljenja raznih izveštaja.

Imate li vi (još) „nokiju 3310“?

Da su napredne tehnologije budućnost agrara i u Srbiji, uvereni su i u Ministarstvu poljoprivrede Srbije. Na prezentaciji FMT-a državni sekretar Senad Mahmutović je u tome bio odrešit i veoma slikovit.
- Holandija ima 0,06 hektara obradive zemlje po stanovniku, a Srbija šest puta više. A oni su drugi izvoznik hrane na svetu. Ko god se i dalje bude oslanjao na „štap i kanap“, taj neće uspeti ni u poljoprivredi ni u bilo kom drugom poslu. Niko od nas ovde u džepu više nema „nokiju 3310“, već pametne telefone. Zašto? Olakšavaju nam život. Ovo poljoprivrednicima ne da olakšava život, nego im obezbeđuje efikasnost, ekonomičnost i profitabilnost, a smanjuje rizik.

Stanica može da se poveže i sa vozilima, kako bi signalizirala koji je tretman potreban i u kojoj količini, zatim sa protivgradnim stanicama, a planirano je i povezivanje sa dronovima, koji bi tako primali parametre potrebne za svoj rad.

Da domaća pamet ne zaostaje za svetskim rešenjima u oblasti tehnike u poljoprivredi, u FMT-u su dokazali na projektu u Kazahstanu, gde uz njihovu asistenciju radi najveći redni zalivni sistem na svetu. Širok je 1.600 metara i u njemu je sinhronizovano povezano 400 pogonskih jedinica.

Za neka druga rešenja koja na prvi pogled ne deluju tako haj-tek, recimo GPS praćenje grla stoke, zainteresovani su iz Sirije.

- Ovo rešenje je primenjivo i na kućne ljubimce. Ne samo što možete da locirate i pratite kretanje ljubimca, i tako ga nikada ne izgubite, nego on može da dobija zvučne signale ili glasovne poruke upozorenja kada je na granici da napusti zadati prostor – objašnjava Bijelić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike