Zašto nema šećera u radnjama: Na rafovima manje i ulja, brašna i mleka

24.05.2022

19:00

0

Autor: 24sedam

Da li nam preti nestašica osnovnih životnih namirnica

Zašto nema šećera u radnjama: Na rafovima manje i ulja, brašna i mleka
raf 6 - Copyright 24sedam

Poslednjih nekoliko dana u beogradskim prodavnicama ne može da se nađe šećer u pakovanju od kilograma, a slično je i u manjim mestima u Srbiji. Nestašica je primetna i u lokalnim radnjama i u većim marketima.

- Tražio sam šećer i sinoć i jutros u prodavnicama oko Cvetkove pijace i niže na Bulevaru kralja Aleksandra. Nigde ga nema! Pitam prodavačice, one ne znaju šta se dešava... Kažu da će stići ovih dana. Posle vidim da u nekim radnjama nema ni ulja ili ga je ostalo malo – priča nam penzioner Vasilije Vidović (71).

Tovarili kartone u gepek?

Sličan scenario u srpskim marketima ovih dana zatekli su i drugi sugrađani. Tako šećera i ulja nije bilo ni u radnjama u Rakovici, i to u dva velika trgovinska lanca.

- Obišla sam nekoliko supermarketa i nigde nisam našla šećer ni ulje. Videla sam i da su količine brašna i mleka smanjene. Nije mi jasno šta se dešava – kaže za 24sedam naša čitateljka Jelena M.

U to da na rafovima beogradskih prodavnica gotovo da nema šećera uverila se i ekipa portala 24sedam. Kada su u pitanju ulje i brašno, u radnjama koje smo obišli ovih namirnica je bilo, doduše, ponegde u manjim količinama. A kako smo saznali od pojedinih prodavaca, građani su zaista u poslednjih nekoliko nedelja kupovali veće količine osnovnih životnih namirnica, a najviše šećera od kilogram i jestivog litarskog ulja.

- Zanimljivo je da su u tome prednjačili naši gastarbajteri koji su u gepeke automobila trpali po dva kartona šećera, ulja i brašna. Ipak su u Nemačkoj i Austriji ove namirnice mnogo skuplje – rekli su nam u jednom većem marketu.

Inače, cene osnovnih namirnica u Srbiji su ograničene i regulisane uredbama Vlade Srbije. Prva uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica doneta je 30. novembra, a prema njoj cene šećera, brašna, ulja, mleka i mesa (svinjskog buta) zadržane su na nivou na kom su bile 15. novembra.

Od tada je uredba produžena dva puta, krajem decembra i poslednji put 30. aprila za narednih 60 dana (dva meseca). Kako se u njoj navodi, „cena šećera, brašna tip 400 i tip 500, suncokretovog ulja i svinjskog buta ostaće nepromenjena, što znači da neće prelaziti nivo cena tih proizvoda na dan 15. novembar 2021. godine“.

- Tačnije, ograničenje cena primenjuje se na šećer kristal u pakovanju od jednog kilograma, brašno tip 400 i tip 500 u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra i svinjski but. Izmenama Uredbe je precizirano da maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 procenata mlečne masti ne sme prelaziti 113,99 dinara po litru, a koja uključuje trgovačku maržu koja maksimalno može iznositi 12 odsto – ističe se u Uredbi od 30. aprila.

"Mora doći do rasta cene"

Povodom nestašice šećera i situacije na tržištu oglasili su se iz Privredne komore Srbije. Prema rečima Bojana Stanića, pomoćnika direktora Sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije, razloga za nestašicu šećera nema, ali je „činjenica da mora doći do rasta cene“.

- Očigledno vidimo da je problem u nabavci, od proizvođača do maloprodajnih objekata. Ne bih ulazio u to koje su nadležnosti tržišne ispekcije, ali svakako treba da se vidi da li možda postoje i mesta gde se nestašice veštački prave – rekao je Stanić za RTS.

24sedam
 

On kaže da kada postoji relativno dugo ograničenje cene, kao kod nas, imate situaciju da dolazi od deficita.

- Ne može se dugo držati ograničenje. Srednje rešenje je povremeno ograničiti cene na višem nivou, kao što se primenjuje za gorivo – smatra on.

Stanić naglašava i da je, kada su u pitanju brašno i ulje, situacija drugačija.

- Ne postoji opasnost da se i sa njima desi isto, jer je proizvodnja šećera iz šećerne repe znatno kompleksnija i kao takva pod većim negativnim uticajem svih dešavanja na međunarodnom tržištu, pre svega povećanja cene energenata – objašnjava on, i dodaje:

- Činjenica je da inflacija postoji, ne može se očekivati pad cena.

"Izvozimo šećer i imamo ga dovoljno"

On smatra i da snabdevanje iz robnih rezervi može da bude rešenje, ali samo kratkoročno.

- Moguća je i intervencija iz robnih rezervi, međutim, ne možete intervenciju dugo sprovoditi jer ne znate šta će se desiti i kakva će biti godina - navodi Stanić.

Kako kaže, ne može doći do nestašice šećera zato što smo mi izvoznik šećera i imamo ga u dovoljnim količinama.

- Ali je činjenica da mora doći do rasta cene, bar za nivo inflacije, a verovatno i više, nekih 20 procenata. Država svakako ima sredstva da spreči da ne dođe do značajnijeg i eksplozivnog rasta cena osnovnih namirnica – naglasio je Stanić.

Pojedini proizvođači šećera ističu da imaju dovoljno šećera do početka septembra i da ga normalno isporučuju po svim ugovorima sa trgovcima. S druge strane, analitičari smatraju da je ovako nešto neminovno zbog dugog perioda ograničavanja cena, i da postoje dva načina da se situacija reši - odmah intervenisati iz robnih rezervi ili dozvoliti slobodno formiranje cena.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike