Kinezi se uzdaju prvo u sebe, najavljuje rekordnu žetvu

23.05.2022

09:30

0

Kina najavljuje veliku žetvu letnjih žitarica, kako bi smanjila potrebe za uvozom usled rastućih globalnih cena hrane zbog ukrajinske krize

Kinezi se uzdaju prvo u sebe, najavljuje rekordnu žetvu
Pixabay

Oko 80 odsto žitarica na jugozapadu Kine je požnjeveno, dok je žetva žitarica u srednjem i donjem toku reke Jangce počela, saopštilo je kinesko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova (MOA).

Žito u regionu Huang-Huai-Hai, koje čini tri četvrtine nacionalne proizvodnje letnjeg žita, takođe će sazreti, prenosi CRI.

Uprkos izazovima kovid-19 i odloženoj sadnji ozime pšenice na više mesta, uspešna žtva letnjeg žita biće postignuta zahvaljujući efikasnoj političkoj podršci, rekao je Džu Enlin, zamenik šefa Odeljenja za biljnu proizvodnju, pri MOA.

Centralna vlada je ove godine izdvojila preko 900 miliona dolara, što je iznos bez presedana, za letnju proizvodnju žitarica, i izdvojila je i posebna sredstva za povećanje i podršku „zelenoj“ proizvodnji žitarica.

Kina je 2021. godine uvezla 164,54 miliona tona žitarica, što je ekvivalentno 24 odsto ukupne proizvodnje žitarica, prema podacima carine, a ove godine kineske vlasti imaju za cilj da ukupna proizvodnja žitarica bude 650 miliona tona.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti