Jedan ali vredan: Šampion od 1.700 kila nema dostojne konkurencije (FOTO/VIDEO)

21.05.2022

18:15

0

Kriza je izgleda udarila i na prestižni govedarski "sport" - ko će uzgajiti najvećeg bika. Ali "Braća Jeremić" ne daju da se tako lako ugasi ovo jedinstveno takmičenje u Srbiji, koje je atrakcija Novosadskog sajma

Jedan ali vredan: Šampion od 1.700 kila nema dostojne konkurencije (FOTO/VIDEO)
Najveći bik u Srbiji i vlasnik Radenko Jeremić - Copyright 24sedam/Nenad Vujanić

Aktuelni Međunarodni sajam poljoprivrede, koji je počeo danas u Novom Sadu, obimom se vratio na put stare slave ali jedna od njegovih tradicionalnih atrakcija je malo podbacila. Takmičenje za najvećeg bika u Srbiji, nešto po čemu je Sajam i medijski prepoznatljiv ove godine je imalo samo jednog učesnika - bika Velišu iz uzgajivačnice bikova "Braća Jeremić" iz Salaša Crnobarskog u Mačvi.

Da se tradicija ipak ne ugasi, pobrinuo se Radenko Jeremić, suvlasnik uzgajivačnice, koji je na Sajam doveo prošlogodišnjeg vicešampiona. I dobro je postupio, uverila se ekipa 24sedam koja je za samo pola sata boravka u hali za ocenjivanje goveda pobrojala više od stotinu posetilaca koji su došli da vide šampionskog bika.

- Mi dolazimo jednako svake godine, dal smo najbolji,  najlakši i ili najteži. Neki po malo izbegavaju (konkurenciju) izgleda. Ranije je bilo i po sedam bikova na takmičenju, poslednjih godina tri četiri a sada samo Veliša - kudi za 24sedam kolege selektore Radenko i dodaje da neki dolaze na izložbu samo ako su sigurni da će pobediti.

Radenko se drži one sportske maksime "važno je učestvovati", iako ovaj "govedarski sport" nije ni lak ni jeftin. "Braća Jeremić" su u svog šampiona uložili dve hiljade evra godišnje, svake od poslednjih četiri godine koliko je star Veliša.

Kako se prave šampioni

Radenko kaže da se šampioni prave i genetikom ali i dobrim uzgojem. Na farmi od bikova iskusno oko izdvoji one koji najbrže rastu i koji rano pokažu potencijal.

Od takvog bika do primerka tipa jednog Veliše stigne se tako što bik pojede osam kilograma do kilograma koncentrovane hrane, silaže i sena dnevno, i od toga svakoga dana dobije po nekoliko kilograma.

Koliko tačno pojeden, Jeremići ni sami ne znaju, jer jede sa ostalim bikovima. Kažu da "jede koliko hoće", ali da ne pojede mnogo više od ostalih bikova koji se ne gaje za šampione u veličini.

Veliša, kaže Radenko, nažalost, već stagnira jer "ne dobije ni celu kilu dnevno", ali na farmi ima novih uzdanica i za sledeći sajam Jeremići spremaju bika mladog pretendenta na prestižnu titulu, od 800 kilograma.

Prodaja ide, zarada stoji

Ali "Braću Jeremić" muče i već brige od toga što nemaju konkurenciju na Novosadskom sajmu. Situacija u srpskom govedarstvu je sve samo ne sjajna, i pored relativno visoke cene koja se postiže.

- Prodaja ide dobro i svi viču da je dobra cena. Sad kad ti kažeš da je kilogram žive mere tri evra ili 3,10, to izgleda odlično. Ali, i kukuruz je 37 dinara kilogram, pas smo opet na istom gde smo i bili  a to nije dobro mesto - kaže Jeremić.

Subvencije pomažu, kada stignu a ne stignu baš na vreme. Za razliku od subvencije, koje "stignu kad stignu", kaže Jeremić, njemu pomoć koja je obećana od po 20.000 dinara a koju je tražio za 100 bikova, nije stigla evo već dve godine i pitanje je da li će uopšte.

- Ta pomoć u suštini i nije bila nama nego klaničarima, jer oni su u tom trenutku kada je ona najavljena oborili cenu sa dva evra na 1,80. Oborili bi cenu i sada, ali bikova i junadi jednostavno nema. A june moraš da hraniš godinu dana pa ga tek onda prodaš, nije to na dugme. Zbog takvih stvari, i drugih koje ne obezbeđuju nikakvu sigurnost za ulaganje se farme i zatvaraju i mladi beže od ovog posla. I ja kažem, da pametno postupaju pa sam i svojim sinovima rekao da batale ovo i zaposle se u nekoj firmi - zaključuje Radenko Jeremić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike