Ptičji grip tiho hara Evropom: U Crnoj Gori nije alarmantno, u Francuskoj

11.04.2022

08:27

0

Situaciju sa zarazom koja bi mogla da ugrozi živinu trebalo bi shvatiti ozbiljnom, upozoravaju nadležni

Ptičji grip tiho hara Evropom: U Crnoj Gori nije alarmantno, u Francuskoj
Copyright Pexels/ George Desipris

Situacija sa ptičjim gripom u Crnoj Gori nije alarmantna, ali bi mogla da bude i zato bi trebalo shvatiti svu ozbiljnost situacije, izjavio direktor crnogorske Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Vladimir Ðaković.

Ðaković je rekao da je potrebno reagovati da se virus ne bi preneo sa divljih na domaće ptice, kao i da za sada nije registrovano uginuće kod domaće živine.

Pokolj u Francuskoj

Više od 13 miliona komada živine uništeno je u Francuskoj od kraja novembra do danas zbog ptičjeg gripa, izveštava Rojters pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika francuskog Ministarstva poljoprivrede. U informaciji se navodi da se Francuska suočava sa najgorom epidemijom ptičjeg gripa u istoriji te zemlje.

Ðaković je na TVCG rekao da se ptičji grip pre Crne Gore pojavio u Albaniji, Severnoj Makedoniji, Srbiji i BiH, kao i da je bilo pitanje dana kad će biti registrovan i u Crnoj Gori.

- Ako uzmemo u obzir da je u toku migracija ptica, logično je da, ako je tamo bilo bolesti, pojavi i kod nas. Situacija nije alarmantna što se tiče zdravlja ljudi, ali moramo da poštujemo određene mere. Ne smemo dozvoliti da se sa divljih ptica prenese na domaće ptice - rekao je Ðaković.

Istakao je da su donete mere koje će doprineti sprečavanju širenja ptičjeg gripa: "Odredili smo krizno područje. Urađena je analiza, ispostavilo se da je reč o virusu H5N1".

Marija Šoškić-Popović iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) kazala je da je prema poslednjim podacima u Crnoj Gori zabeleženo 15 uginulih jedinki pelikana na Skadarskom jezeru.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike