Crveni alarm u Evropi: Ptičji grip udara najžešće dosad

31.12.2021

12:13

0

Evropa se suočava s dosad najgorom epidemijom ptičjeg gripa, upozorava institut iz Nemačke

Crveni alarm u Evropi: Ptičji grip udara najžešće dosad
Radnici u zaštitnim odelima pristupaju pticama - Copyright AP Photo

Nemački državni institut „Fridrih Lefler“ upozorava Evropu da je situacija sa ptičjim gripom veoma ozbiljna, prenose mediji.

- Trenutno se suočavamo s najsnažnijom epidemijom ptičjeg gripa dosad u Nemačkoj i Evropi", objavio je nemački savezni istraživački institut za zdravlje životinja „Filip Lefler“.

Novi slučajevi epidemije se otkrivaju svakodnevno i sada više nisu zahvaćene samo divlje ptice, upozoravaju naučnici.

- Nema kraja epidemije na vidiku a pogođene zemlje se protežu od Finske do Farskih otoka i Irske, od Rusije do Portugala. Ima slučajeva potvrđenih i u Kanadi, Indiji i Istočnoj Aziji – napominju iz instituta.

Ugrožene i crvene lisice

Nije opasan za ljude

Virusolog Milanko Šekler izjavio je u oktobru za 24sedam da ptičji grip, zbog koga je u Beogradu nađeno nekoliko mrtvih labudova, nije opasan za ljude.

- Taj soj H5N8 ne može da bude opasan za ljude, ali može za živinu. Mada se već preduzimaju mere zaštite u svim zemljama u okruženju kao kod nas, pa imamo najmanju stopu pojave kod živine - kaže Šekler.

Samo u Nemačkoj, gotovo 400 slučaja otkriveno je kod divljih ptica, uključujući patke, guske, labudove i galebove, od početka oktobra do danas a gotovo 50 slučajeva zabeleženo je na farmama živine.

U istom vreme u Evropi je evidentirano 675 zaraza kod divljih ptica i gotovo 550 kod domaćih životinja.

Zabeleženi su i dodatni slučajevi kod sisara ove godine, kao kod crvenih lisica u Nizozemskoj i Finskoj, sivim fokama u Švedskog, lučkim fokama u Nemačkoj i vidrama u Finskoj.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike