Ptičji grip potvrđen u Crnoj Gori! Pelikani uginuli u Nacionalnom parku "Skadarsko jezero"

06.04.2022

19:10

0

Međunarodna organizacije za zdravlje životinja izveštava da je isti tip ptičjeg gripa potvrđen u brojnim evropskim zemljama

Ptičji grip potvrđen u Crnoj Gori! Pelikani uginuli u Nacionalnom parku "Skadarsko jezero"
pelikani (10) - Copyright AP Photo/Ariel Schalit

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je danas da je ptičji grip, podtip H5M1, potvrđen kod uginulih pelikana u rezervatu "Pančeva oka" u Nacionalnom parku "Skadarsko jezero".

Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove potvrđuje da je ptičji grip registrovan kod divljih ptica u Crnoj Gori.

- Prisustvo virusa avijarne influence - ptičji grip, podtip H5N1 kod divljih ptica, potvrđeno je kod uginulih pelikana u rezervatu "Pančeva oka", u Nacionalnom parku "Skadarsko jezero". Uzorkovanje je izvršila Veterinarska ambulanta Ibričevina d. o. o. u saradnji sa ornitologom. Odgovarajući uzorci za laboratorijsko ispitivanje su uzeti i dostavljeni Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji u Podgorici - ističe se u saopštenju Uprave.

Međunarodna organizacije za zdravlje životinja (OIE) izveštava da je isti tip ptičjeg gripa potvrđen u brojnim evropskim zemljama, „naročito u zemljama u okruženju, uključujući Srbiju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Hrvatsku".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike