Uzbuna u Hrvatskoj: Ptičji grip u tri hrvatske županije

13.12.2021

08:32

0

U Hrvatskoj je podignut stepen opreza zbog pojave patogenog ptičjeg gripa i zatvaranja klanica u susednoj Mađarskoj

Uzbuna u Hrvatskoj: Ptičji grip u tri hrvatske županije
Copyright Pixabay

U tri hrvatske županije, Sisačko-moslavačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Međimurskoj, utvrđen je visoko patogeni ptičji grip

Kako bi sprečilo širenje te izuzetno opasne bolesti, Ministarstvo poljoprivrede je  pozvalo sve vlasnike farmi živine da sprovode stroge preventivne mere i da živinu obavezno drže u zatvorenom prostoru, izveštava HRT.

Da je situacija ozbiljna svedoče i informacije iz susedne Mađarske, gde je zatvorena jedna velika klanica gusaka zbog prodora virusa, a oko dve stotine ljudi ostalo bez posla, prenosi Hina.

Podseća se da je ptičji grip nedavno potvrđen kod uginulog labuda na Dravi u Međimurju, te da su odmah sprovedene stroge biološke mere bezbednosti da domaća perad ne bi došla u kontakt s divljim pticama.

U naselju Staro Pračno, u Sisačko-moslavačkoj županiji, živina je usmrćena kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da panike nema, ali da su oprez i kontrole nužni.

- Stroge su mere kontrole na ugroženom području, najpre u krugu od tri kilometra, zatim i na dodatnom od 10 kilometara. Kontrole su svakodnevne, klinički pregledi se obavljaju - izjavila je ministarka poljoprivrede Marija Vučković.

Uzgajivač živine Juraj Orehovec iz Velikog Bukovca smatra da će zbog izbijanja ove infekcije Božić biti malo poremećen jer će ponuda pataka biti manja, a verovatno će se odraziti i na cenu na tržištu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike