Samo nam je još to trebalo: EU u pripravnosti, ptičiji grip stiže iz Rusije i Kazahstana?

03.10.2020

13:15

0

Virus ptičjeg gripa pronađen je u zapadnoj Rusiji i Kazahstanu a zbgo mogućeg širenja na sever i istok EU upozorava članice na oprez

Samo nam je još to trebalo: EU u pripravnosti, ptičiji grip stiže iz Rusije i Kazahstana?
Copyright Profimedia

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) pozvala je ovih dana zemlje EU na pojačavanje mera nadzora i biološke sigurnosti kako bi se zaštitile od mogućih novih izbijanja ptičijeg gripa.

Upozorenje sledi nakon što je virus pronađen na divljim i domaćim pticama u zapadnoj Rusiji i Kazahstanu tokom poslednjih nekoliko meseci. Iz tih regija, u jesen zbog migracije vodenih ptica širi se prema Evropi.

Uzrok: iznenadan pad temperature

Širenje virusa verovatno će biti podstaknuto iznenadnim i trajnim padom temperatura u središnjoj Rusiji i Kazahstanu.

Nekoliko studija pokazuje da su hladni vremenski uslovi doveli do njegovog brzog širenja na zapad od strane zaraženih ptica selica tokom epidemija od 2005. do 2006. i 2016. do 2017. godine.

Severna i istočna Evropa verovatno će biti prve pogođene, govori nam iskustvo stečeno leta 2005. i 2016. godine. Ako se to ponovi i ove godine, očekuje se da će virus stići na zrelu jesen ili zimu, prenosi Agroklub.

Takođe, EFSA napominje da je moguće i naknadno širenje u zemlje južne i zapadne Evrope.

Zemljama članicama EU je preporučeno da preduzmu sve mere za brzo otkrivanje sumnjivih slučajeva i povećaju mere biološke bezbednosti na farmama. Takođe, da upozore pružaoce veterinarskih i zdravstvenih usluga za zaštitu divljih životinja na verovatan rizik i pozovu ih na posmatranje i brzo testiranje mrtvih ili bolesnih ptica.

Prepoznati simptome kod živine

Zaraza domaće živine uzrokuje dva glavna oblika te bolesti, koji se razlikuju po svojoj virulenciji. Niskopatogeni oblik načelno izaziva samo blage simptome, a visokopatogeni oblik kod većine vrsta živine uzrokuje visoku stopu uginuća.

Simptomi koji ukazuju na prisutnost ptičijeg gripa kod živine su: iznenadna smrt, ljubičaste promene boje podbradka, kreste i nogu, otečena glava, kapci, kresta, podbradak i zglobovi, jaja sa mekom ili izobličenom ljuskom…

Bolest se pojavljuje uglavnom kod ptica, ali u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovek, iako je rizik prenosa ovog virusa na ljude vrlo nizak.

Takođe, pojava virusa može uveliko da našteti profitabilnosti živinarstva i omete trgovinu unutar Unije i izvoz u treće zemlje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agroklub

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike