Kako su košarkaški menadžeri otvorili pivnicu: I kvalitet i cena njihovih kraft piva privlače goste (FOTO/VIDEO)

15.01.2022

19:33

0

Srpska prestonica od pre nepuna dva meseca bogatija je za još jedno mesto gde će uživati sve brojniji ljubitelji zanatskog piva

Kako su košarkaški menadžeri otvorili pivnicu: I kvalitet i cena njihovih kraft piva privlače goste (FOTO/VIDEO)
Brotherhood beer house - AgroTV 02 - Copyright Promo:24sedam/AgroTV

„Braderhud bir haus“ (Brotherhood beer house) je pivnica smeštena na čuvenom beogradskom Dorćolu, blizu Luke Beograd, na mestu u tom najstarijem gradskom jezgru koje je jedno od prvih u prestonici gde je moglo da se proba kraft pivo kada to nije bilo ovoliko popularno kao danas.

Vlasnik „Braderhuda“, Igor Delić, preuzeo je na sebe zadatak da održi kolektivnu tradiciju tog mesta gde je bila pivnica „Majstor za pivo“ i istovremeno ispuni svoj san da ima svoje mesto za pivo.

Tradicija i san

- Zadržali smo i taj stari logo i dodali svoj, da se vidi kako je sve ovde počelo – ističe Igor za Agro TV.

Ime pivnice potiče iz šale o tri brata, a zapravo radi se o nerazdvojnoj trojici Igora, njegovog brata i oca, košarkaških menadžera. Kada nisu u svojoj agenciji, na nekoj utakmici, oni su u pabu uz kriglu omiljenog piva i, naravno, košarkaški prenos na tv-u.

Igor insistira na domaćem kraft pivu, a jednu točilicu uvek ostavlja slobodnu za „houm bru“, odnosno neko kućno pivo koje se tek promoviše u svetu srpskog zanatskog piva. Naravno, za ljubitelje stranog kvalitetnog piva, tu je i dobar izbor piva u flašicama i limenkama.

Kraft pivo ne važi za jeftino, jer kvalitet i mala produkcija nosi svoju cenu, ali Delić smatra da ono mora da bude pristupačno širem krugu ljudi.

- Idemo sa najmanjom mogućom cenom. Znamo gde živimo i kakav je standard a hoćemo da ponudimo kvalitet a da plate 30 do 50 dinara manje nego što bi negde drugde. Ljudima i to znači a mi smo tu iz ljubavi prema pivu i želimo da to proširimo i na druge – kaže Igor.

Može i dobro industrijsko, ali kraft je prava stvar

Iako je „zaražen“ kraft pivom u SAD-u, gde je bio na koledžu, Igor je zavoleo zanatsko pivo u Beogradu, preko poznatih pivara i pivnica „Kabinet“ i „Samo pivo“.

- Tamo su imali za mene tad „neka piva“, IPA i APA. IPA (indija pejl ejl) mi se više svidela i od tada se „išlo na ipu“. A onda se ukus proširio, jer na putovanjima Evropom zbog košarke može se obići ogroman broj kraft pivnica i uvek probati nešto novo – objašnjava Delić.

Nakon tog „testiranja“ usledila je i sopstvena pivnica, koja sada pruža takvo, novo, iskustvo Beograđanima i njihovim gostima.

- Ja i dalje volim industrijsko pivo, i nemačko pivo i njihovi lageri su mi omiljeni. Ali, kod industrije imate samo dobro i loše pivo, dok kod krafta uvek možete da istražujete i različite ukuse, ljudi se igraju, ubacuju svašta ali uvek to nešto ima smisla. Može da ti se svidi manje ili više ali nikada nije „katastrofa“ – objašnjava Delić.

Od kraft piva Igoru „na prvom mestu, pa iza deset praznih“ stoji „nju ingland IPA“ ali gostima kao pivo kuće nude i svoje APA pivo (ameriken pejl ejl) koje su napravili u saradnji sa poznatom novosadskom pivarom „Zbir“.

Razmišljaju i o još jednom pivu „nju ingland“ smera ali ne dalje od toga.

- Ne bih da previše širim paletu jer ideja je da pružimo prostor za pokazivanje domaćim pivarama a ne da prodajemo samo svoje pivo – zaključuje Igor.

Postoje, naravno, i planovi na srednji rok i ako se obistine, Beograd i Srbija će biti bogatiji za još jednu kraft pivaru. Ali pre toga, kaže Igor Delić, korona mora da završi svoje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike