Ministarstvo za ukus: U zavičaju dva rimska cara Milivoje vari odlična piva

22.08.2021

18:33 >> 18:34

0

Na kraft sceni carskog grada Niša ali i šire, Milivoje Stamenković zauzima značajno mesto a u pivarskom poslu se našao sasvim slučajno

Ministarstvo za ukus: U zavičaju dva rimska cara Milivoje vari odlična piva
Copyright Foto:AgroTV

Da biste se bavili kuvanjem piva i napravili kvalitetan proizvod i u Srbiji ne morate da se rodite u Nemačkoj ili Belgiji, niti da to sanjate od malih nogu, pokazuje priča za AgroTV Milivoje Stamenković, vlasnika „Ministarstvo bir bara“ iz Niša.

– Počelo je sasvim slučajno a ja pre toga nisam ni bio neki poseban ljubitelj. Pivo, nešto „žestoko“, vino… sve mi je to bilo na istom nivou. Sve dok nisam otkrio da postoji i zanatsko pivo – kaže Milivoje.

Svoje „otkrovenje“ Stamenković je doživeo, a gde drugde nego, u Nemačkoj.

– Tamo sam probao alt i rekao „pobogu šta je ovo“. Od tada mi je Nemačka ostala „zapisana“, pre svega zbog pristupa i odnosa koji Nemci imaju prema pivu – ističe ovaj pivar.

“Karta u jednom pravcu”

Na ovaj sudbonosni čin nadovezalo se i kasnije poznanstvo sa jednim tamošnjim pivarom a potom i poziv Milivojevog rođaka iz Švajcarske da zajedno kuvaju pivo.

“Zalutao” u pivarstvo: Milivoje Stamenković (desno), Foto:AgroTV

– To je bila kapisla posle koje, što bi rekao Milojko Pantić, “nebo se otvorilo“. Moj odlazak u Švajcarsku je bio „karta u jednom pravcu“, što se tiče piva – priseća se sagovornik vremena od pre desetak godina.

Nakon toga oprema za varenje piva je stigla u Niš i krenula je priča sa kućnim pivarenjem, a potom i pabom iz kojeg je nastalo današnje „Ministarstvo“.

– Kod kuće sam krenuo sa pravljenjem “ameriken pejl ejl“ i „vitom“, po receptima koje mi je dao šurak, da bi svoj „lager“ napravio tek posle tri, četiri godine a potom i mnogo toga iz raznih stilova – kaže Milivoje.

U „Ministarstvu“ danas ima 18 točilica, svaka za posebnu vrstu piva. U početku se „šurovalo“ i sa industrijskim pivom ali onim kvalitetnim, poput češkog „kozela“ i „urkela“, a onda se krenulo u razvijanje domaće pivarske scene. Danas se „98 odsto“ toči kraft, napominje Milivoje.

Foto:AgroTV

– Razvijali smo i svoja piva ali pošto nemamo veliki pogon radimo u „džipsi“ varijanti, kod naših prijatelja u pivari „Krou“. Krenuli smo s jednim, dodavali jedno po jedno, i sada ih imamo čak šest u stalnoj ponudi, uz povremene prototipove i „sezonce“. Ali, držimo se koncepta da se naša piva prodaju smo kod nas – rekao je Milivoje.

Od klasike do ludovanja

Tako danas nude razne „stilove“ piva – svoj prvenac „ameriken pejl ejl“ sa 6,7 odsto alkohola, „koji svi mogu da piju“, pa bogato zahmeljen „imperijal“ sa 8,5 odsto pod neobičnim imenom „dripac“, zatim Milivoju omiljenu „red ipa“…

Zatim „kreće ludovanje“, pa prave lagani „kofi saut“ sa 5,2 odsto alkohola kao pivo „koje može da se pije od ranog jutra“, „nju ingland ipa“, da bi na kraju došlo do „najlakšeg a najtežeg“ piva za napraviti – „lagera“.

Pročitatje još:

– Nemački lager nam je izašao skoro, dugo smo ga pravili a to je omaž žrtvama otpora iz logora iz Drugog svetskog rata na Crvenom krstu u Nišu – pojašnjava Milivoje.

Ali sa stalnom postavkom se priča ne iscrpljuje, jer u „Ministarstvu“ su veoma ponosni na svoje sezonce, kao što je prolećno pivo sa ružom, pivo sa nanom za irski praznik Dan sv. Patrika ali i „srpsko viteško pivo“ napravljeno samo od domaćih hmeljeva i domaćeg slada, kaže reportaža AgroTV.

Ukusi su različiti, i kod onih koji prave i onih koji kušaju ali ono što je sigurno je da u Nišu s razlogom misle da kod njih postoji „najpopularnije ministarstvo u Srbiji“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: AgroTV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike