Šamani pivarstva: Od ljubavi prema hmelju do kultnog kraft bara

19.05.2021

18:05 >> 09:50

0

Ognjen Vučković, vlasnik bara Samo pivo, ostavario je svoju ideju da ne bude običan ugostitelj

Šamani pivarstva: Od ljubavi prema hmelju do kultnog kraft bara
Copyright Promo/AgroTV

Na sredini Balkanske ulice, koja se sa svojih nepunih kilometar pruža od prostora Stare železničke stanice, preko Ulice kraljice Natalije, pa sve do Terazija, nalazi se kultni kraft bar “Samo pivo”, koji je osnovan 2013. godine.

Ovaj potez u Beograd znaju gotovo svi stariji “dođoši”, jer decenijama unazad se u prestonicu s voza stizalo ovom strmom ulicom, ali malo ko zna da se deo te štrafte nekada zvao Pivarska ulica i da je imao poseban status.

Foto:AgroTV

To je jedan od razloga i zašto se “Samo pivo” nalazi na ovoj lokaciji, ali onaj osnovi je, kaže za AgroTV Ognjen Vučkovića, vlasnik i osnivač ovog mesta, ljubav prema hmelju.

Posebna vrsta ugostitelja: Ognjen Vučković (desno), Foto: AgroTV

– Cela pivska priča počinje u prvom razredu srednje škole i isprobavanju piva. S vremenom je ta ljubav prema pivu rasla, da bih u jednom trenutku sa svojim prijateljima rešio da otvorim bar, da napravimo nešto za sebe – objašnjava Vučković.

Kaže da je prvobitna ideja po osnivanju “Samo piva” bila da se otrgnu od klasičnog ugostiteljskog momenta, što su prodajom samo ove vrste alkohola i uspeli.

Promo/AgroTV

Prvenac – “pablo”

– “Pablo” je naš prvenac, to je klasičan IPA, u kojem slad dolazi mnogo više do izražaja, i to nam je najprodavanije pivo i omiljeno među publikom. Takođe, ponosni smo i na “Tronbrigde Brewery” iz Velike Britanije, s kojima smo za naš peti rođendan radili Belgrade Calling Session IPA – kaže vlasnik “Samo piva”.

Srbija još “konzerva” za kraft pivo

Kada je reč o kvalitetu kraft piva i njihovom probijanju na evropsko tržište, Vučković smatra da se Srbija još uvek nije dovoljno otvorila za nove vrste alkohola.

– Poredim našu zemlju sa Mađarskom, koja je u EU i ima lakše dostupne materijale. Oni su mnogo više počeli da se igraju i eksperimentišu u prethodne dve-tri godine u odnosu na nas. Cena kraft piva kod njih je tada bila jako štura, ali je u jednom trenutku znatno porasla. Taj skok se kod nas još uvek nije dogodio, ali opet, mi imamo drugačije tehničke probleme, između ostalog i sa uvozom sirovina i skupim materijalim za preradu. Ali dobro se kotiramo i dalje. Ima sve više piva koja uspevaju da zadrže kvalitet – navodi on.

Stroga politika kuće

Vučković za Agro TV ističe da oni vode strogu politiku, te da će uvek reći iskreno da li je neko pivo dobro ili ne.

Foto: AgroTV

– U ovom poslu, kod nas, nema tapšanja po ramenu. Kritiku neko prihvati, neko ne. To nije ni važno. Ipak, u 99 odsto slučajeva se ispostavilo da se nikad nismo prevarili u našoj proceni, ali s druge strane, i samo tržište prepozna kvalitet piva – navodi on.

Dodaje da početnici u pravljenju piva tu greše, jer se oslanjaju na prijatelje i “tapšanje po ramenu”.

“Ambijent u vidu trga – ljudi sede i piju pivo”

Prema rečima jedne od zaposlenih u ovom baru Vere Stokrpe, ambijent u “Samo pivu” je i vidu nekog trga, gde ljudi sede i piju pivo.

Vera Stokrpa, Foto: AgroTV

Pročitajte još:

– Opušteno je, svi se međusobno poznaju, jer su to naši stalni gosti – kaže ona.

Kada je reč o ukusima, Vera kaže da, po njenom mišljenju, žene više uživaju u aromama i eksperimentisanju, dok muškarci preferiraju klasiku.

Takođe, ona kaže da nema podele u domaćim i stranim pivima, ali da mušterije više naginju ka našim kraft pivima.

– Naša kraft scena je počela da napreduje, i na tržištu postoje fantastična piva – zaključuje Vera.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike