Usluga koja najviše znači roditeljima: Do kraja godine u Beogradu 50 novih ličnih pratilaca

09.07.2021

12:21

0

U 2012. godini nije bilo ličnih pratilaca, a danas ih ima više od 500 - rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu

Usluga koja najviše znači roditeljima: Do kraja godine u Beogradu 50 novih ličnih pratilaca
Copyright Profimedia

U Beogradu trenutno ima više od 500 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju, a do kraja godine će biti uključeno novih 50, najavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Navela je da je usluga ličnog pratioca jedna od usluga u sistemu socijalne zaštite koja najviše znači roditeljima dece sa posebnim potrebama i podsetila da je to osoba koja dolazi po dete kući, odvodi ga u školu, provodi vreme sa njim, radi zadatke, pomaže mu i vraća nazad kući.

Pročitajte još

Na taj način je, kaže, roditelj oslobođen toga da razmišlja kako je detetu na nastavi, da li je uspostavilo komunikaciju sa drugom decom, ko ga odvodi u toalet i slično.

– U 2012. nije bilo ličnih pratilaca, a danas ih ima više od 500. Do kraja godine će biti uključeno novih 50 ličnih pratilaca, što znači jedno dete – jedan pratilac. Na ovaj način pomažemo i roditeljima koji će moći da imaju život u kome privređuju – rekla je Stanisavljević za televiziju Hepi, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Pixabay

Pomenula je i personalne asistente koji rade za odraslu osobu ono što lični pratilac radi za dete – dolazi u dom osobe sa invaliditetom i pomaže joj da se spremi, ide sa njom na posao ili fakultet ili sa njom obavlja neke druge aktivnosti.

Stanisavljević je navela da ta usluga nije postojala pre 2012. godine i precizirala da danas u Beogradu ima 80 personalnih asistenata.

Prema njenim rečima, u Beogradu je evidentan pomak u sistemu socijalne zaštite u odnosu na period pre 2012. godine.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, Tanjug/Predrag Mitić

– Razlika je u tome što se mi bavimo brigom o ljudima i razgovaramo sa roditeljima. Pravimo roditeljske sastanke i radionice sa njima kako bismo videli šta im je potrebno. Svi smo saglasni sa tim da deci, mladima i odraslima nije mesto u domovima – rekla je Stanisavljević.

Naglasila je da treba raditi na tome da se napravi takav sistem socijalne zaštite da svaki korisnik može ostati u porodičnom okruženju ili u zajednici, ali uz podršku lokalnog sistema.

Stanisavljević je istakla da je dobijala poruke i mejlove od roditelja sa slikama koje prikazuju situaciju kakva je bila 2006. godine.

Pročitajte još

– Sve koji su vodili sistem socijalne zaštite u Srbiji i Beogradu treba da bude sramota, jer te slike pokazuju realno stanje kakvo je bilo pre deset godina. Ponosna sam kada pričamo o Beogradu jer imamo najsavremenije ustanove u koje smo ulagali – rekla je Stanisavljević.

Navela je da su u Beogradu za prethodnih pet godina izgrađena tri nova dnevna boravka na lokacijama gde nisu postojali – u Ovči za levu obalu Dunava, Sopotu i Lazarevcu.

Podsetila je i da je izgrađen objekat “Predah” za koji kaže da je najsavremeniji u ovom delu Evrope.

– Započinjemo izgradnju novog dnevnog boravka u Barajevu, a u toku je i izrada projektne dokumentacije za izgradnju dnevnog boravka u Zemunu – navela je Stanisavljević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike