Ukida se auto-put kroz Beograd: Šta to znači za vozače i zašto je promenjen status ove saobraćajnice?

24.10.2023

14:19

0

Isti status dobila je i deonica od Vojvođanske ulice, na Novom Beogradu

Ukida se auto-put kroz Beograd: Šta to znači za vozače i zašto je promenjen status ove saobraćajnice?
Mostarska petlja - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Auto-put, koji se proteže od petlje Beograda, preko Mostara do Bubanj Potoka, novom Uredbom o kategorizaciji puteva pretvoren je u gradsku saobraćajnicu.

Nova uredba, koju je nedavno usvojila Vlada Srbije, najprometniju deonicu u glavnom gradu svrstala je u kategoriju puteva drugog B reda.

Isti status dobila je i deonica od Vojvođanske ulice, na Novom Beogradu, do petlje Surčin, u čijem produžetku je auto-put "Miloš Veliki".

24sedam/Goran Sivački
 

U JP "Putevi Srbije" kažu da je otvaranjem sektora VI Obilaznice oko Beograda, deonica puta, od petlje Beograd, preko petlje Mostar do Bubanj Potoka izgubila na značaju po pitanju međunarodnog saobraćajnog povezivanja, prenosi RT Balkan.

Samim tim se ukazala potreba za izmenom kategorije predmetne deonice puta, koju je u skladu sa važećom Uredbom o kriterijumima za kategorizaciju javnih puteva, moguće kategorizovati kao državni put II B reda.

- Razlog izmene kategorije puta je isti i za deonicu Novi Beograd (Vojvođanska ulica) - petlja Surčin Jug - navode u Putevima Srbije i napominju da promena kategorije puta neće imati uticaj na vozače, kao ni prioritet njihovog održavanja.

Deonica od Bubanj potoka do petlje Beograd koja se nalazi pre Dobanovaca duga je nešto manje od 30 kilometara.

Ova deonica postaje gradski bulevar?

Inače, promena statusa auto-puta kroz Beograd najavljivana je godinama unazad, a taj plan je izneo sadašnji ministar saobraćaja Goran Vesić, dok je bio na mestu zamenika gradonačelnika Beograda. Tada je bilo najavljivano da će to prvenstveno značiti da će zaustavna traka postati dodatna vozna traka gde god postoje prostorne mogućnosti.

To bi značilo da bi uskoro ova deonica mogla postati pravi gradski bulevar. Inače, auto-put se u delu pre Gazele i sada zove Bulevar Arsenija Čarnojevića, a deo od Gazele do Bubanj potoka nosi ime Stevana Prvovenčanog.

- Kategorizacija puteva označava kako će se regulisati saobraćaj, ko sme da ide tim putem, a ko ga održava. Od uslova odvijanja saobraćaja, načina regulisanja i načina održavanja, to opredeljuje vrsta puta, odnosno njegova kategorizacija. Ovo ostalo se reguliše saobraćajnim znakovima i na druge načine. Ovom izmenom je proširena mogućnost upotrebe puta, nije smanjena naročito s obzirom na značaj Obilaznice oko Beograda na koju je usmeren teretni saobraćaj - kaže profesor Milan Vujanić.

Obilaznica prihvatila teretnjake

Tanjug
 

Od ideje o izmeštanju tranzitnog saobraćaja iz prestonice do njene realizacije prošlo je 30 godina, ali je taj posao konačno završen. Duže od tri decenije bilo je potrebno da se povežu Batajnica i Bubanj Potok i da se Obilaznica oko Beograda konačno spoji sa Koridorom 10 u punom profilu auto-puta.

Ova saobraćajnica je projektovana za brzinu od 120 kilometara na sat, a duga je 47 kilometara.

Završetkom ovog dela obilaznice teretni saobraćaj je izmešten iz prestonice i trebalo bi da se izbegnu gužve na auto-putu na izlasku iz Beograda prema Bubanj potoku, ali i na Gazeli i Autokomandi.

Iz "Puteva Srbije" su naveli da je završetkom Obilaznice oko Beograda saobraćaj preusmeren sa preopterećene osnovne mreže gradskih saobraćajnica, što bi trebalo da doprinese skraćenju vremena putovanja za tranzitne tokove, smanjenju broja saobraćajnih nezgoda, troškova eksploatacije vozila, štetnih gasova i buke od vozila na užem gradskom području.

Nove saobraćajnice sa statusom auto-puta

Uredbom o kategorizaciji državnih puteva koju je usvojila Vlada Srbije na listu auto-puteva dodati su novi državni putevi prvog A reda (IA).

Reč je o putevima: A6 Novi Sad–Zrenjanin–Beograd, A7 Kuzmin–Sremska Rača–državna granica sa Bosnom i Hercegovinom (granični prelaz Sremska Rača, A8 Ruma–Šabac i A9 Bubanj Potok–Pančevo–državna granica sa Rumunijom), koji predstavlja nastavak Obilaznice oko Beograda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike