Mostar ili Gazela: Znate li kako je nastao naziv popularne saobraćajne petlje u Beogradu?

25.12.2022

09:18

0

Autor: I.K.

Kada je projektovana plan je bio da kao deo auto-puta Bratstvo i jedinstvo poveže bivše jugoslovenske republike Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju

Mostar ili Gazela: Znate li kako je nastao naziv popularne saobraćajne petlje u Beogradu?
Mostarska petlja - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Već pola veka krasi centar Beograda, a njom dnevno prođe više od 100.000 automobila. Saobraćajna petlja "Mostar" ili "Gazela" dugačka je 332 metra, a kada je projektovana plan je bio da kao deo auto-puta Bratstvo i jedinstvo  poveže bivše jugoslovenske republike Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju.

O tome kako je dobila naziv kruže brojne legende. Prema jednoj od "zvaničnih" verzija, ime je dao Đorđe Lazarević, predsednik konkursne komisije za gradnju mosta. On je, navodno, rekao "ovaj most je preskočio Savu kao gazela u skoku". Otud naziv "Gazela".

Most je, međutim, poznat i pod nazivom "Mostarska petlja". O tome kruže dve legende. Prva kaže da je taj naziv dobila po drvenom mostu Mostar koji je svake godine odnosila nabujala Mokroluška reka koja je tekla današnjom Ulicom Franše d’Eperea. Pre impozantne građevine u vidu ukrštanja puteva na tri nivoa, tu se nalazio kružni tok. 

Mokroluška reka, naime, i dalje teče tuda, ali kroz kolektor ispod ulice, daleko od očiju Beograđana, piše Nportal. 

Ipak, postoji i druga verzija, da je naziv dobila po čuvenoj kafani, što nimalo ne bi bilo čudno.

 

 

 

Naime, kafana “Veliki Mostar”, nalazila se u blizini “Jatagan male”, tik pored nekadašnjeg drvenog mosta nad Mokroluškom rekom kojim su tadašnji varošani stizali do Topčidera. Kafana je bila poznata, ali ju je pratio "loš glas" zbog čestih tuča.

Stariji pamte i pošalicu “Ako ti je do tuče, idi u kafanu “Veliki Mostar”, piše 011info.

Kažu da je policija morala svako veče da interveniše, sve dok vlasniku nije istekla dozvola za živu muziku. 

Nama ostaje, kada sledeći put budemo prelazili čuvenu petlju, da izaberemo kojoj ćemo se verziji privoleti, da li će nas podsećati na drveni most, kafanu ili gazelu. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike