Nakon više od pola veka! Zgrada Hitne pomoći biće rekonstruisana, projekat finansira Evropska banka

22.05.2023

16:10

0

Evropska unija je obezbedila i donaciju od 1,7 miliona evra za tehničku pomoć Gradu Beogradu

Nakon više od pola veka! Zgrada Hitne pomoći biće rekonstruisana, projekat finansira Evropska banka
Copyright Beoinfo

Gradski zavod za Hitnu medicinsku pomoć u Beogradu, posle više od pola veka, biće rekonstruisan zahvaljujući projektu koji finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija.

Ugovor o donaciji u iznosu od 8,8 miliona evra bespovratnih sredstava od Evropske unije potpisan je danas u prisustvu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, regionalnog direktora EBRD za Zapadni Balkan Matea Kolanđelija, ambasadora Evropske unije Emanuela Žiofrea, ministarke za evropske integracije Tanje Miščević i ministarke zdravlja Danice Grujičić.

Bespovratna sredstva Evropske unije, kao i prethodno obezbeđen kredit od pet miliona evra od EBRD, biće iskorišćeni za finansiranje radova na obnovi i proširenju kapaciteta zgrade Hitne pomoći. Ukupni očekivani troškovi investicije su oko 14 miliona evra.

Beoinfo
 

Pored toga, Evropska unija je obezbedila i donaciju od 1,7 miliona evra za tehničku pomoć Gradu Beogradu za podršku pri implementaciji projekta, nadzor građevinskih radova i pomoć pri pregledu potencijala za energetsku efikasnost i uvođenje mehanizma održivog finansiranja u Gradu.

Šapić je tom prilikom iskazao veliku čast što će se nakon dugog niza godina realizovati ugovor koji podrazumeva upravo potpisanu donaciju od 8,8 miliona evra i ranije ugovoreni kredit od pet miliona evra od EBRD-a, namenjenih za obnovu ovako važne zdravstvene ustanove.

- Drago mi je da je ova gradska uprava uspela da završi neke administrativne stvari koje su bile do nas, da ispoštuje procedure i uopšte da dođe u priliku da koristi razne dobrobiti koje nam Evropska unija omogućava, uz pomoć EBRD-a. Nadam se da ova investicija neće biti poslednja i očekujemo da sličnih bude još u narednom periodu. Učinićemo sve da opravdamo poverenje i ispunimo uslove da se saradnja nastavi, ali što je najvažnije, da naši građani od toga imaju veliku korist - istakao je Šapić.

On je podsetio da u objekat Hitne pomoći, otkada je izgrađen 1957. godine, nije ozbiljnije investirano, uprkos velikoj važnosti ove zdravstvene ustanove.

Mateo Kolanđeli, direktor EBRD-a za zapadni Balkan, izjavio je: "Sa rastućim cenama energenata, razlozi za ulaganje u energetsku efikasnost zgrada su još očigledniji. Osim smanjenih računa za struju i grejanje, ove investicije doprinose smanjenju zagađenja vazduha i stvaranju radnih mesta u zelenoj ekonomiji zbog čega će u narednim godinama EBRD povećati nivo investicija u ovoj važnoj oblasti u Beogradu i drugim gradovima širom Srbije.

Beoinfo
 

Emanuel Žiofre, ambasador i šef Delegacije EU u Republici Srbiji, izjavio je: „Ovaj projekat na najbolji mogući način kombinuje zdravstvo i energetiku, oblasti do kojih je EU veoma stalo. Rekonstrukcija i povećanje kapaciteta Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu deo je većeg projekta koji podrazumeva renoviranje još tri značajna gradska objekta: Studentske poliklinike, Studentske bolnice i Biblioteke grada Beograda. Podsećam i na predstojeće projekte rekonstrukcije VMA i izgradnju Dečje bolnice Tiršova 2, za šta je EU obezbedila 36 miliona evra bespovratnih sredstava. Počinju novi zeleni projekti u Kostolcu i Vlasini, a preko 190.000 ugroženih porodica imaće manje račune za struju i grejanje zahvaljujući Paketu energetske podrške EU u vrednosti od 165 miliona evra“

Pored potpisivanja ugovora o donaciji, narednih dana biće objavljen i tender za radove na rekonstrukciji Hitne pomoći.

Beoinfo
 

Rekonstrukcija Hitne pomoći će obuhvatiti radove na poboljšanju energetske efikasnosti ali i dogradnju i proširenje postojećih objekata za dodatnih oko 4.000 metara kvadratnih površine. Mere u cilju poboljšanja energetske efikasnosti obuhvatiće toplotnu izolaciju, unapređene sisteme grejanja, ventilacije i hlađenja, kao i uvođenje energetski efikasnih sistema rasvete.

Kao rezultat ovih investicija, očekuje se da će potrošnja energije u objektima i emisije CO2 biti značajno umanjene. Dodatne pogodnosti uključuju viši kvalitet grejanja i hlađenja, a samim tim i bolju udobnost za korisnike ustanove, kao i značajne uštede u budžetu.

Investicija je jedan od prioritetnih projekata koji su definisani Akcionim planom “Zeleni gradovi” za Beograd, u saradnji sa EBRD. Program “Zeleni gradovi”, kojem se Beograd pridružio 2019. godine, podržava napore gradova da ulažu u zelenu i održivu infrastrukturu i rešavaju ključne ekološke izazove. Akcioni plan usvojen je 2021. i ovo je jedna od prvih investicija identifikovana tim planom.

Pored Hitne pomoći, još tri objekta javne namene identifikovani su kao prioritetni za rekonstrukciju: Studentska poliklinike, studentski stacionar i Biblioteka grada Beograda u Zmaj Jovinoj ulici. Očekuje se da će ovi objekti biti obuhvaćeni narednom investicijom i paketom podrške od EU i EBRD.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike