Tiršova 2 će biti gotova kada Beograd bude slavio jedan važan jubilej: Gradonačelnik otkrio detalje gradnje dečije bolnice (FOTO)

14.06.2022

08:30

0

Prema rečima gradonačelnika Beograda prof. dr Zorana Radojičića, prva faza je bazirana na iskopavanju temeljne jame u sklopu Kliničkog centra Srbije

Tiršova 2 će biti gotova kada Beograd bude slavio jedan važan jubilej: Gradonačelnik otkrio detalje gradnje dečije bolnice (FOTO)
tirsova 2 gradnja foto ljs (6) - Copyright 24sedam/Lj. S.

Radovi na gradnji savremene dečije bolnice - Tiršove 2, koja će svojim izgledom i modernim medicinskim aparatima dominirati regionom i čitavom Srbijom, polako napreduju, te se očekuju da će prva faza, ujedno i najzahtevnija, biti gotova do kraja novembra ove godine. 

Naime, gradnja Tiršove 2 počela je još u oktobru prošle godine, a vrednost radova prve faze iznosi 6,2 miliona evra. 

Prema rečima gradonačelnika Beograda prof. dr Zorana Radojičića, prva faza je bazirana na iskopavanju temeljne jame u sklopu Kliničkog centra Srbije i izgradnji pristupne saobraćajnice ka auto-putu.

ATAImages/Antonio Ahel
 

- Temeljna jama ovog objekta dimenzija je 100 puta 72 metra i dubine 21 metar, što ukazuje na to da je veoma zahtevno gradilište. U ovom trenutku stiglo se do 12. metra dubine, te se očekuje da ova, najzahtevnija faza bude završena do kraja novembra. Dubina će biti skoro u nivou auto-puta - objašnjava Radojičić za 24sedam. 

Na pitanje kada je planirano otvaranje ove savremene dečije klinike, gradonačelnik je istakao da veruje da će neimari ovo zahtevno gradilište završiti kada se bude slavila stogodišnjica pedijatrijske medicine u Beogradu, iliti 2024. godine!

- Projekat izgradnje bolničkog kompleksa Tiršova 2 predstavlja jedan od najvrednijih projekata u prestonici, jer je za njegovo finansiranje izdvojeno oko 100 miliona evra koliko je procenjeno da će koštati radovi na izgradnji i nabavci opreme - objasnio je on.

"Tiršova 2 planirana još osamdesetih"

Facebook
 

Radojičić navodi da je sam projekat gradnje Tiršove 2 planiran još od osamdesetih godina prošlog veka.

- Univerzitetska dečja klinika osnovana je 1924, a 1936. je počeo da se gradi sadašnji objekat Tiršova 1 po projektu poznatog i uvaženog arhitekte Milana Zlokovića, što je tada bio važan događaj za čitavu zemlju. Završen je pred Drugi svetski rat i tada je bio jedna od najlepših zgrada u Evropi u kojoj su se lečila deca. Tada smo bili i vodeći u Evropi u ovoj oblasti. Sedamdesetih godina napravljen je Institut za majku i dete i faktički od tog perioda nije bilo značajnijih ulaganja u dečju medicinu. Iako se još od osamdesetih godina govorilo o potrebi za novom bolnicom, imali smo sreću ili privilegiju da smo sada, tokom mog mandata započeli izgradnju Tiršove 2 - kazao je naš sagovornik. 

24sedam/Lj. S.
 

"Nova bolnica za čitav region"

Gradonačelnik ukazuje da će Tiršova 2 ne samo Beograđanima, već čitavoj državi i regionu doneti nov kompleks koji će imati tri podzemna nivoa, ukupno 60.000 metara kvadratnih od kojih je 40.000 kvadrata predviđeno za medicinski prostor sa devet najsavremenijih operacionih sala i 36 kreveta intenzivne nege.

- U dnevnim bolnicama biće 50 kreveta, a sama bolnica imaće 20 različitih polikliničkih ambulanti. Kompleks je projektovan za ukupno 286 bolničkih kreveta koji će biti raspoređeni u 154 sobe. Takođe, predviđena je i izgradnja garaže sa više od 520 parking-mesta - objašnjava on. 

Radojičić kaže da sama lokacija  kompleksa predstavlja pogodnost za sve građane, jer je planirana nova pristupna saobraćajnica do auto-puta, koja će biti duga 365 metara.

- Kada radovi na klinici budu završeni, do nje će biti moguće doći direktno s auto-puta, te je pristup bolnici vrlo jednostavan. Blizina auto-puta i Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj ulici omogućiće brz transport beba i dece do dečje klinike u podnožju Deligradske ulice. Celokupni koncept nove klinike je značajan, jer su deca i porodica u centru pažnje, s ciljem da se dete što pre izleči i da što manje vremena provede u bolnici - ističe on. 

Takođe, naš sagovornik dodaje da gradnja Tiršove 2 znači i nova radna mesta za lekare i medicinske radnike, naročito mlade ljude.

- Ideja je da se bolnica "veže" za moderne naučne projekte, čime će mladima biti omogućeno da se bave i naučnim radom i da na tom polju napreduju, te da u krajnjoj instanci ostanu u Srbiji - zaključio je za 24sedam gradonačelnik Beograda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike