Stari šmek Zemuna dobija novi izgled: Kod "Pinkija" niče podzemna garaža, a đaci se uskoro vraćaju u batajničku "Mitraljetu"

10.03.2023

08:45

0

Neimari i bageri mogu se videti na svakom ćošku

Stari šmek Zemuna dobija novi izgled: Kod "Pinkija" niče podzemna garaža, a đaci se uskoro vraćaju u batajničku "Mitraljetu"
Radovi u Zemunu na svakom koraku - Copyright Beonfo/24sedam/L.Đ.T.

Neimari, mašine i bageri mogu se ovih dana u Zemunu videti na svakom koraku, jer se trenutno na teritoriji ove beogradske opštine izvode infrastrukturni radovi na nekoliko lokacija. 

Pravo gradilište postao je Zemun, a kako je najavio predsednik opštine Gavrilo Kovačević, radovi koji se izvode na Karađorđevom trgu biće gotovi do sredine aprila. U planu je uređenje parking prostora, koji će imati 30 mesta, kao i pešačke staze, koje će biti uklopljene u jedinstvenu ambijentalnu celinu sa velikim zelenim površinama.

- Radovi se odvijaju na lokaciji Karađorđev trg 9, na ulazu u Zemun. To je deo projekta koji Gradska opština Zemun sprovodi sa ciljem uređenja unutarblokovskih površina, koje su dugi niz godina ostale zapuštene i ima dosta trotoara, staza, parking mesta koji su propali, stvorile su se rupe i zato smo odlučili da ih rekonstrukišemo - rekao je Kovačević.

L. Đ. T.
 

Uređenje zelenih površina, trotoara i saobraćajnica

Teku radovi i na uređenju dvorišta površine 8.000 kvadrata vrtića ''Oaza'', koji se nalazi u okviru kompleksa nekadašnje Elektronske industrije na Batajničkom drumu.

Vrtić će dobiti nove asfaltirane prilaze, parking prostor i sistem za površinsko odvodnjavanje atmosferskih padavina. Objekat je renoviran 2016. godine, a pohađaju ga deca od jedne do sedam godina u pet jaslenih i 11 vrtićkih grupa.

Uređenje unutarblokovske površine koja se nalazi oivičena stambenim objektima na adresi Vrtlarska 11/13 je završeno pre dva dana, a betonirana je površina na kojoj se u centralnom delu nalazi stablo drveta.

L. Đ. T.
 

U ulici Milana Uzelca, na potezu kod rekonstruisanog dečijeg igrališta površine 1.450 kvadrata, nedavno su asfaltirani trotoari i prilazi stambenim objektima. 

- Na inicijativu građana i u sklopu radova na uređenju unutarblokovskih površina koje finansira Gradska opština Zemun, asfaltirana su tri parkinga, kao i pristupne i pešačke staze u Zlatiborskoj ulici od broja dva do šest. Cela površina je bila u jako lošem stanju, a poseban problem predstavljale su devastirane površine koje nisu obnavljane decenijama, a nisu saobraćajnice, već pripadaju zgradama. Izašli smo u susret građanima da rekonstruišemo 560 kvadrata parkinga, kao i prilaze i staze, sve ukupno oko 800 kvadrata - rekao je predsednik opštine Zemun.

Takođe, trenutno se izvode i radovi na pristupnim saobraćajnicama na raskrsnici ulica Nova 47 i Pukovnika Milenka Pavlovića.

Beoinfo
 

Pored izgradnje saobraćajnice Nova 47, koja predstavlja nastavak Šangajske ulice i novoizgrađenog nadvožnjaka u Batajnici, radovi uključuju i rekonstrukciju Ulice pukovnika Milenka Pavlovića u dužini od oko 250 metara i dodavanje saobraćajne trake.

Ulica Nova 47. dobiće i obostrane trotoare dužine 148 metara, kao i kanalizacionu i vodovodnu mrežu.

Izgradnja podzemne garaže kod "Pinkija"

Neimari izvode radove i na izgradnji podzemne garaže ispod platoa hale "Pinki" koja će prostirati na više od pet hiljada kvadratnih metara, a radovi bi trebalo da budu gotovi do kraja ove godine.

L .Đ .T
 

Garaža će imati jedan nivo, 150 parking-mesta i dva elektropunjača. 

U pripremnoj fazi je i garaža u Ulici Sonje Marinković u Zemunu, koja bi trebalo da ima oko 300 mesta.

Groblje u Batajnici

U Batajnici će nići novo groblje, koje obuhvata parcelu od 12 hektara, a trenutno se izvode pripremni radovi.

Groblje će se nalaziti na lokaciji od Ulice braće Smiljanić prema auto-putu, a u prvoj fazi radova projektom je predviđeno da se izgradi kapela i ekonomski objekat za smeštaj radnika, sa garažom za službena vozila.

Pixabay
Ilustracija

Površine za sahranjivanje zauzimaće oko 50 odsto od ukupnog dela parcele. Biće napravljeni i grobovi za polaganje urne, kao i "vrt sećanja", kapela i pravoslavni hram sa crkvenim domom.

Rekonstrukcija OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta"

U OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta" trenutno su u toku radovi na rekonstrukciji i dogradnji objekta. 

Beoinfo
 

Škola će umesto 2.700 imati 5.200 kvadrata, kao i 22 učionice opšte i kabinetske nastave, specijalizovane učionice, distributivnu kuhinju sa trpezarijom, biblioteku sa čitaonicom, prostor za zubarsku ordinaciju i ambulantu, psihologa i pedagoga, lift za osobe sa invaliditetom, kao i potpuno novu fiskulturnu salu.

Rekonstrukcija Glavne ulice?

Predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević prošle godine najavio je da će na proleće 2023. početi rekonstrukcija Glavne. 

On je tada istakao da će insistirati na tome da neimari rade u dve smene i vikendom kako bi se smanjio predviđeni rok za izvođenje radova, koji je okvirno 240 dana. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Uređenje je predviđeno u punoj širini postojeće regulacije, koja se kreće od 22 do 28 metara, kolovoz će biti od asfaltnog zastora, a trotoari i ivičnjaci od kamena sa urađenim pločama za slepe i slabovide.

Izgradnja vodovoda u naselju Šangaj

Izgradnja 21,5 kilometara vodovodne mreže u naselju Šangaj je od izuzetne važnosti za život svih stanovnika tog naselja i ako bude sve u redu, više od 1.600 porodica dobiće priključke.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike