Nekadašnji simbol Beograda u jedinstvenom ruhu: U maju BIGZ će biti osvežen novom fasadom, a prvi stanari se useljavaju već u julu (FOTO)

10.04.2023

08:20

0

BIGZ je proglašen 1992. godine za spomenik kulture

Nekadašnji simbol Beograda u jedinstvenom ruhu: U maju BIGZ će biti osvežen novom fasadom, a prvi stanari se useljavaju već u julu (FOTO)
Zgrada BIGZ-a - Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Zgradu BIGZ-a, koja se nalazi na Bulevaru vojvode Mišića, građani će za oko mesec gledati iz nekog potpuno drugačijeg ugla, jer bi tada neimari trebalo da skinu skele i pokažu savremeno, jedinstveno, novo ruho nekadašnjeg simbola srpske prestonice. 

Naime, 15. maja bi trebalo da se vidi sveža fasada ovog zdanja, koje je renovirano prvi put od 1937, tačnije od kada je arhitekta Dragiša Brašovan napravio projektat za BIGZ. Iako će spoljašnjost biti kompletno završena, to se ne odnosi i na unutrašnje radove, koji bi trebalo da uđu u sam finiš do kraja leta ove godine. 

Kako kažu iz kompanije "Marera propertis", u čijem se vlasništvu nalazi ova zgrada, unutrašnjost će biti ispunjena kancelarijskim prostorom, a do sada je izdato već 80 odsto objekata. Takođe, prvi zakupci će biti useljeni već u julu 2023. godine. 

- Najveće izmene biće završene u unutrašnjosti zgrade, koja će obilovati prozračnim i prostranim kancelarijskim prostorom modernog enterijera. Menjaju se elektro i vodovodne instalacije, liftovi, ugrađuju novi protivpožarni i sigurnosni sistemi, postavljaju sistemi klimatizacije i ventilacije, a sve u želji da omogućimo maksimalni komfor onima kojima će ova znamenita zgrada biti radno mesto - napisali su oni na svom Instagram nalogu.

Takođe, iz "Marere" su naveli da će osvežena zgrada BIGZ-a biti "arhitektonski biser u selekciji modernih poslovnih prostora" 

- Detaljna rekonstrukcija ovog spomenika kulture započeta je prošle godine i njom je osim zamene fasade predviđena i promena stolarije, hidroizolacije i uređenje dvorišnog dela - istakli su oni.

Takođe, u planu je da BIGZ ima dva restorana, u prizemlju i na devetom spratu.

 

 

Rekonstruisana zgrada BIGZ-a imaće dva glavna ulaza - iz Bulevara vojvode Mišića i iz Jovana Ristića.

Podsetimo, radovi na nekadašnjem simbolu Beograda počeli su 2022. godine, a kompanija "Marera propertis" je zgradu BIGZ-a kupila 2021. godine. 

Iz kompanije su tada rekli da će u nekada najveću štampariju na Balkanu biti uloženo više od 40 miiona evra.

Džepna knjiga - zaštitni znak BIGZ-a

24sedam/ Goran Sivački
 

U doba socijalizma, najveća štamparija na Balkanu zapošljavala je skoro 3.000 ljudi, a zaštitni znak BIGZ-a bila je džepna knjiga, čiji je standardni tiraž bio 10.000 primeraka. 

Nažalost, BIGZ je devedesetih prepušten nemaru, da bi se poslednjih nekoliko godina u zgradu, pored nekoliko firmi, uselio veliki broj mladih umetnika, dizajnera, arhitekata, muzičara i di-džejeva. 

Zgrada je izgrađena kao objekat Državne štamparije između 1936. i 1940.  godine na prostoru kompleksa urbane, industrijske i saobraćajne zone kod "Mostara". 

BIGZ je proglašen 1992. godine za spomenik kulture. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike