Skupština grada: Šapić najavio - počinje projekat pešačko-biciklističkog mosta preko Save! Izneo plan o "beogradskoj kartici" (FOTO)

21.02.2023

06:52

0

Na dnevnom redu današnje Skupštine grada Beograda našlo se ukupno 37 tačaka dnevnog reda

Skupština grada: Šapić najavio - počinje projekat pešačko-biciklističkog mosta preko Save! Izneo plan o "beogradskoj kartici" (FOTO)
Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Na današnjoj sednici Skupštine grada, koja je počela u 10 sati, pred odbornicima će se naći niz važnih odluka, kao što je projekat "Beogradska kartica" i osnivanje JKP "Naplata prevozne usluge Beograd". 

Na dnevnom redu današnje Skupštine grada Beograda našlo se ukupno 37 tačaka dnevnog reda. 

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, koji je rekao da će prva tačka dnevnog reda - Predlog plana generalne regulacije šinskih sistema, utvrditi trasu prve linije metroa.

- Drugi predlog je gradnja pešačko-biciklističkog mosta preko Save o kome se govori već decenijama, a koji bi Novobeograđanima omogućio da lako dođu do Ade Ciganlije - rekao je Šapić i dodao da projekat počinju da rade već ove nedelje. 

Takođe, on je rekao da bi gradnja ovog mosta trajala oko godinu, godinu i po dana. 

- Aktiviraćemo i projekat gradnje beogradske žičare koja bi povezala Novi Beograd i Košutnjak. Nadamo se da neće biti velika vremenska razlika između gradnje mosta i žičare - kazao je on. 

Iz Skupštine grada su naveli da će uloga planiranog mosta omogućiti kvalitetniju povezanost kako postojećih tako i planiranih biciklističkih staza na levoj i desnoj obali Save, koja se trenutno ostvaruje preko Brankovog i Mosta na Adi.

Profimedia
 

- Time će se formirati koridor biciklističke mreže Zemun - Novi Beograd - Ada Ciganlija - Dorćol - istakli su iz Skupštine grada.

Takođe, u skupštini kažu da je učešće biciklističkog saobraćaja u Beogradu manje od jedan posto, te se nadaju da će povećanje broja biciklističkih staza građanima omogućiti da više koriste biciklistički saobraćaj u svakodnevnom kretanju.

O Bulevaru kralja Aleksandra 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Govoreći o rekonstrukciji Bulevara kralja Aleksandra, gradonačelnik je rekao da će se gornji deo ove saobraćajnice, od Cvetkove pijace do okretnice tramvaja, uraditi kao i donji deo ove štrafte. 

- Ovim projektom nećemo rušiti bezbrojan broj bespravnih objekata koji se nalaze duz bulevara, već samo dva do tri. Ovo će biti velika stvar za građane Zvezdare. Dobićemo po dve trake u svakom pravcu, a tramvajske šine će biti izmeštene na sredinu kolovoza - objasnio je Šapić.

O "Beogradskoj kartici"

Profimedia/Printscreen
 

Na dnevnom redu dana je i Predlog odluke o projektu "Beogradska kartica" koji će građanima omogućiti korišćenje besplatnih usluga i sadržaja u oblastima kulture, sporta, obrazovanja, kao i drugim oblastima koje obezbeđuje Grad Beograd.

Šapić je izjavio da mu je plan da na pravi način implementira ovaj projekat. 

- Ideja je da Beograđani na kartici imaju svoj profil, na kome će moći da vide kakve pogodnosti Grad nudi. Za ovaj projekat će trebati malo više vremena da se uradi kako treba, ali verujem da će nakon ovog projekta svaki građanin želeti da poseduje “Beogradsku karticu”, koja će imati tri kategorije (za odrasle građane, za penzionere, i za maloletne) - istakao je on. 

On je dodao da je zamišljeno da se kartica vadi jednom i da traje do dok se ne promeni starosna kategorija.

Gradonačelnik je napomenuo da će biti raskinut ugovor sa firmom “Kentkart”, kao i da će Grad posle 12 godina napokon vratiti naplatu karata u “svoje krilo”. 

Informativne table u stambenim zajednicama

Takođe, rekao je da će odbornici doneti odluku i o informativnim tablama koje će se nalaziti u stambenim zajednicama, a na kojima će stanari moći da se informišu o servisnim informacijama u srpskoj prestonici.

Odbornici će se danas izjašnjavati i o Predlogu plana za postavljanje podzemnih kontejnera za selekciju otpada i reciklažu za teritoriju opštine Zvezdara, biće upoznati sa Izveštajem o realizaciji lokalnog plana upravljanja otpadom Grada Beograda za proteklu godinu, Izveštajem o realizovanim aktivnostima za smanjenje zagađenosti vazduha za proteklu godinu i Izveštajem o realizaciji aktivnosti iz Akcionog plana adaptacije na klimatske promene sa procenom ranjivosti. 

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Šapić je kazao da će gradska vlast uvesti određene mere koje će smanjiti zagađenja vazduha u Beogradu, ali da tu temu oni neće politizovati.

Na dnevnom redu će biti i Predlog izmena i dopuna Programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2023. godinu, kao i Predlog rešenja o saglasnosti na Pravilnik o radu Javnog komunalnog preduzeća "Beogradski park".

Odbornici će se izjašnjavati i o programima poslovanja i rebalansima za 2023. za pojedina javna preduzeća, kao i o izmenama ili dopunama osnivačkih akata ili statuta jednog broja javnih preduzeća i ustanova kulture. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike