Dan kada je Beograd plakao: Tragična avionska nesreća u kojoj su stradali Rusi, oslobodioci naše prestonice (FOTO)

19.10.2023

06:44

0

Prilikom pada, avion je pokidao drveće u širini od 100 metara, a padao je u dužini od oko 300 metara

Dan kada je Beograd plakao: Tragična avionska nesreća u kojoj su stradali Rusi, oslobodioci naše prestonice (FOTO)
Iljušin Il-18 (1) - Copyright Profimedia

Na današnji dan pre tačno 59 godina Beograd i tadašnju SFRJ pogodila je stravična tragedija, kada je u samo nekoliko sati atmosfera u prestonici iz praznične prešla u komemorativnu.

Naime, tog 19. oktobra 1964. godine, u avionskoj nesreći na obroncima Avale, tragično je nastradala delegacija Sovjetskog Saveza koja je krenula u Beograd na proslavu dvadesetogodišnjice oslobođenja Beograda. 

Jugoslovenski državni vrh sa počasnom četom pripadnika JNA i vojnom muzikom trebalo je da dočeka visoku delegaciju predvođenu maršalom Birjuzovom i generalom Ždanovom, narodnim herojima koji su i sami učestvovali u oslobađanju Beograda.

Profimedia
Vladimir Ždanov

Dolazak aviona "iljušin Il-18" sa sovjetskom delegacijom na aerodrom "Beograd" u Surčinu prvobitno je bio očekivan u 9.30, ali je vreme dolaska bilo pomereno za oko dva sata. Na beogradskom aerodromu goste je spremno očekivala delegacija predvođena Jovanom Veselinovim, sekretarom CK SK Srbije, a onda je usledio šok.

Plamen, a zatim i dim

Avion sa sovjetskom vojnom delegacijom poslednji put viđen je na radarskom ekranu kontrole letenja u 11.34, a zatim je nestao. 

Ubrzo je javljeno da je u daljini prema Avali viđen plamen, a zatim i dim. Jugoslovenska delegacija je sa aerodroma odmah krenula ka Avali i tamo zatekla stravičan prizor - najverovatnije zbog neispravnog uređaja za navigaciju, avion je izgubio visinu i usled guste magle udario u padinu Avale, na oko 200 metara od Spomenika neznanom junaku.

Printscreen/Youtube/Cody Chang
Sergej Birjuzov

Prilikom pada, avion je pokidao drveće u širini od 100 metara, a padao je u dužini od oko 300 metara i na kraju udario u brdo i eksplodirao.

Avion je bio potpuno uništen, a umesto trupa se mogla jedino videti pocrnela gomila aluminijuma.

Poginulo svih 18 putnika

Ubrzo posle pada aviona na mesto nesreće došle su ekipe hitne pomoći, milicije i vatrogasaca, a avion je i dalje bio u plamenu. Tela svih putnika aviona su bila toliko ugljenisana da je bilo teško utvrditi njihov identitet. Jedino je odmah potvrđena smrt maršala Birjuzova, koji je prepoznat na osnovu dela maršalske uniforme koja je odolela vatri.

Bilans tragedije bio je strašan. Poginulo je svih 18 putnika - sedam članova delegacije i 11 članova posade.

Skoro istog trenutka proglašena je dvodnevna žalost, otkazane su sve priredbe, a i ukrasna dekoracija grada ubrzo je skinuta.

Posmrtni ostaci nastradalih prebačeni su u Dom JNA gde su im Beograđani u velikom broju odavali poštu. Tužna povorka ispratila ih je na 25 kilometara dugačkoj trasi do vojnog aerodroma u Batajnici, odakle su njihova tela vraćena u domovinu.

Sahranjeni su u zajedničkoj grobnici na moskovskom groblju Novodevičje, gde im je podignut spomenik, baš kao i na mestu pogibije na Avali.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike