Misterije Kalemegdana: Skriveni bunker otkriva tajnu kako se Jugoslavija spremala za rat sa Sovjetskim Savezom (FOTO/VIDEO)

12.12.2021

09:00

0

Reporteri 24sedam "istražili" su Kalemegdan sa novinarom i publicistom Zoranom Nikolićem, koji nas je sproveo kroz misteriozne delove ove tvrđave

Misterije Kalemegdana: Skriveni bunker otkriva tajnu kako se Jugoslavija spremala za rat sa Sovjetskim Savezom (FOTO/VIDEO)
beograd lagumi bunar kalemegdan 24sedam goran sivacki 4 - Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Beograd je grad sa dugačkom i burnom istorijom, kroz koji su prošle neke od najvećih svetskih imperija - poput Rimskog, Osmanskog i Austrougarskog carstva, a svaka od njih je ostavila tragove koji su i dan-danas vidljivi širom prestonice.

Reporteri 24sedam "istražili" su Kalemegdan sa novinarom i publicistom Zoranom Nikolićem, koji nas je sproveo kroz misteriozne delove ove tvrđave, a posle priče o Rimskom vodovodu i tajnovitom Rimskom bunaru, naš domaćin nas je sproveo kroz još jedan skriveo deo Kalemegdanske tvrđave - bunker iz Drugog svetskog rata.

- Na mestu gde se danas nalazi bunker nekada je stajala Kula Nebojša. U vreme kada despot Stefan prvi put postavlja srpsku prestonicu na ovo mesto početkom 15 veka, ovde se nalazila ta takozvana Donžon kula, koja dominira utvrđenjem, kula poslednje odbrane. Nažalost, ona je uništena u jednoj strašnoj eksploziji u potonjem austrijsko-turskom sukobu - objašnjava naš domaćin.

Priča o bunkeru počinje 1948.

Po završetku Drugog svetskog rata Beograđani su imali par godina da se "odmore" do onoga što je usledilo, ali ovoga puta sa zemljama istočnog bloka iz Sovjetskog Saveza. 

Nikolić za 24sedam kaže da je vojska tada kompletno blokirala ovaj deo grada, te da "civilna noga tu nije mogla da kroči".

24sedam/ Goran Sivački
 

- Tada je zgrađen niz različitih odbrambenih uporišta. Konkretno, ovaj bunker je punkt protivavionske odbrane. U to vreme vojnici su morali da vide letelicu u koju pucaju, zbog čega je bunker bio idealna strateška tačka za to. Štaviše, na mestu gde se nalaze ventilacioni otvori Rimskog bunara, Nemci su tokom okupacije u Drugom svetskom ratu držali svoju protivavionsku bateriju, iz istog razloga - objašnjava Nikolić.

Usko, strmo stepenište manjeg formata, jer su posadu morali da čine sitniji vojnici, vodi nas u bunker.

Ulaz u sam bunker je jako nizak, a hodnik uzak, te sve izgleda kao da ulazite u podmornicu.

U bunkeru se nalaze dva topovska gnezda koja su potpuna identična, a ono u koje smo mi ušli kao da nas je na momenat vratilo u ratno doba - tamna, zamračena prostorija u kojoj je jedan deo zida sagrađen od cigli.

- Ovaj zid od cigle bio bi srušen neobično brzo i na njegovo mesto, spolja, dolazi protivavionski top kalibra 88 milimetra. Dobija se jedno vrlo funkcionalno odbrambeno uporište, tim pre što hodnik kojim smo prošli spaja dva potpuno identična topovska gnezda. Prvi se nalazi odmah kod samog silaska niz stepenice, a do drugog vodi uzani hodnik. "Trubice" koje se nalaze na zidovima, deo su sistema za ventilaciju, koji je bio priključen na glavnu gradsku električnu mrežu. Ali, u vojnom objektu uvek morate imati i alternativni izvor napajanja. Ovoga puta je to bio dinamo, odnosno jedan vojnik sedne na biciklu, pa koliko vrti pedale toliko proizvede električne energije - objašnjava naš sagovornik. 

Kriterijum kada se bira posada za jedan ovakav podzemni, vojni objekat, po pravilu je sličan kao i kada birate posadu za tenk ili podmornicu. 

24sedam/ Goran Sivački
 

- To moraju da budu isključivo vrlo sitni, žilavi momci, bez osećaja za klaustrofobiju. Mi sada nismo osetili klaustrofobiju jer smo kratko bili u bunkeru, ali kada bi bili tu nedeljama ili mesecima, verovatno bi bilo drugačije - ističe naš sagovornik.

Jedan od hodnika nas vodi i do veoma male prostorije, koja se nalazi iza metalnih vrata - minijaturna spavaonica za dva vojnika.

Provoditi noći u jednoj takvoj armiranoj betonskoj kapsuli sigurno nije bilo nimalo prijatno, jer se u prostoriji nalazi krevet na dva sprata i ništa više, pošto mesta da još nešto stane - nema.

Bunker - vojna tajna sve do 2008.

Prema rečima našeg domaćina, bukner je do 2008. godine bio apsolutna vojna tajna.

- Ulaz je bio maskiran i zatrpan, a gore iznad naših glava gde se nalaze dve blage kupole, bile su poređane klupe i različite skulpture koje bi radoznalom posmatraču odvukle pažnje, ali mi smo, kao istraživači, slutili da nešto postoji dole, ali nismo bili sigurni tačno šta - objašnjava Nikolić.

24sedam/ Goran Sivački
 

Onda, od 2008. ovaj objekat prelazi iz vojnog u vlasništvo JP "Beogradska tvrđava", a od 2012. počinje ove turističke ture. 

- Odavde se nikada nije pucalo, jer nas je još jedan rat preskočio. Staljin je umro, pala je rezolucija Informbiroa. Bunker je bio spreman za rat, ali ga, srećom, nije doživeo. Vrlo brzo gubi svoju stratešku vrednost, jer vojna tehnologija munjevito napreduje. Potreba da se kroz rupu bunkera gleda u neki avion davno je prošla. Sada se puca sa ekrana, nešto nalik video igri. Bunker je izgubio svoju vojnu ulogu, ali dobija lepšu, turističku - zaključio je Nikolić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike