Svi "pobratimi" prestonice Srbije! Beograd se bratimio od Krfa do Koventrija: Veze sa nekim gradovima traju duže od pola veka

04.04.2022

06:31

0

Pobratimljavanje najčešće predstavlja povezivanje lokalnih samouprava i njihovu međusobnu razmenu iskustava

Svi "pobratimi" prestonice Srbije! Beograd se bratimio od Krfa do Koventrija: Veze sa nekim gradovima traju duže od pola veka
Beograd - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Srpska prestonica je oduvek negovala veze sa drugim gradovima širom sveta, a sa onim najbližim se i pobratimila.

To pobratimljavanje, najčešće, predstavlja povezivanje lokalnih samouprava i njihovu međusobnu razmenu iskustava, ali i stručnjaka iz raznih oblasti interesantnih za svakodnevno funkcionisanje gradova koji su slični po broju stanovnika, površini, gustini naseljenosti, frekventnosti saobraćaja.

Bratski odnosi traju već više od pola veka sa britanskim gradom Koventri, a značajne su i veze sa Čikagom, koje datiraju još od 2005. godine, Ljubljanom i Krfom od 2010. i sa Šangajem od 2018. godine.

Pixabay
 

Beograd je tokom poslednjih deset godina, kako su za 24sedam ranije rekli iz Gradske uprave, potpisao nekoliko memoranduma i dokumenata o međunarodnoj saradnji i prijateljstvu.

Tako je 2016. godine potpisan protokol o saradnji sa Astanom, Teheranom i Bernom, a naš grad specijalne veze ima sa Minskom od 2014., Skopljem od 2012., Podgoricom od 2010., Šenženom od 2009. i Zagrebom od 2003.

Beograd i Kijev potpisali su Protokol o saradnji 2002. godine, ranije je to učinjeno i sa Bukureštom, Tel Avivom, Berlinom, Rimom, Budimpeštom i Atinom i to 1966. godine.

Podsetimo, poslednji sporazum o bratimljenju potpisan je u oktobru 2020. godine sa Banjalukom. Tom prilikom je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao da su oba grada multikulturalna, kao i da su se prethodnih decenija potpisivali sporazumi i organizovale manifestacije, među kojima su biciklistička trka Beograd-Banjaluka, zatim Kočićevi dani i brojne druge.

Promo/Beoinfo
 

– Naše veze su mnogostruke, duboke i tradicionalne u svim segmentima: od privrede i ekonomije, nauke, kulture i sporta do ličnih veza ljudi. Poveljom otvaramo mogućnost za dalju, svesrdnu saradnju i iskorak u odnosu na raniji period – rekao je tada Radojičić.

Znak zahvalnosti

“Beogradski teatar” u Engleskoj, sagrađen je 1958. godine kao deo rekonstrukcije grada Koventrija nakon Drugog svetskog rata. Ime je stekao u znak zahvalnosti prestonici Srbije na donaciji drva za građu, koja su iskorišćena za izgradnju dvorane.

Novoizgrađeno pozorište simbolizovalo je obnovu nakon totalnog razaranja u Drugom svetskom ratu, kada su Nemci pronašli u mraku Koventri i bacili su na ovaj grad 1.000 zapaljivih bombi, posle čega su doletela tri talasa bombardera.

Pozorište je renovirano 2007. godine i sa preko 1.000 mesta u auditorijumu, zbog čega ga mnogi smatraju za najveći teatar sa svojom produkcijom u Britaniji.

Profimedia
 

Obnovljeno i prošireno, pozorište u Koventriju jedno je od najznačajnijih kulturnih centara u Velikoj Britaniji. Mnogima je prepoznatljiv i po tome što su na njegovim daskama montipajtonovci prvi put nastupili na pozorišnoj sceni početkom sedamdesetih.

– Od “Beograda” stvaramo teatar sa uverenjem da će obogatiti naše zajednice i fundametalno promeniti život ljudi na bolje – poruka je na sajtu ovog Beogradskog teatra.

Takođe, jedan deo Koventrija danas nosi naziv “Belgrade Plaza”. Taj kvart omeđen je sa tri ulice i magistralnim prstenom, ima niz restorana, hotela, kockarnica i modernih stanova, u ekološki, štedljivim, stambenim zgradama.

Koventri je sa još 22 evropska grada u statusu grad-blizanac, ali je jedino Beograd dobio svoj kvart.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike