Da li ste znali: Ovaj evropski grad je beogradski "blizanac"

01.03.2021

09:01 >> 19:00

0

Autor: Jovana Vrećo

Srpska prestonica i britanski grad Koventri zbratimili su se, a Beogradski teatar dobio je ime u znak zahvalnosti zbog poklonjene drvne građe za igradnju dvora

Da li ste znali: Ovaj evropski grad je beogradski "blizanac"
Copyright Profimedia

“Beogradski teatar” u Engleskoj, sagrađen je 1958. godine kao deo rekonstrukcije grada Koventrija nakon Drugog svetskog rata. Ime je stekao u znak zahvalnosti prestonici Srbije na donaciji drva za građu, koja su iskorišćena za izgradnju dvorane.

Novoizgrađeno pozorište simbolizovalo je obnovu nakon totalnog razaranja u Drugom svetskom ratu, kada su Nemci pronašli u mraku Koventri i bacili su na ovaj grad 1.000 zapaljivih bombi, posle čega su doletela tri talasa bombardera.

Pozorište je renovirano 2007. godine i sa preko 1.000 mesta u auditorijumu, zbog čega ga mnogi smatraju za najveći teatar sa svojom produkcijom u Britaniji.

Obnovljeno i prošireno, pozorište u Koventriju jedno je od najznačajnijih kulturnih centara u Velikoj Britaniji. Mnogima je prepoznatljiv i po tome što su na njegovim daskama montipajtonovci prvi put nastupili na pozorišnoj sceni početkom sedamdesetih.

 

– Od “Beograda” stvaramo teatar sa uverenjem da će obogatiti naše zajednice i fundametalno promeniti život ljudi na bolje – poruka je na sajtu ovog Beogradskog teatra.

Takođe, jedan deo Koventrija danas nosi naziv “Belgrade Plaza”. Taj kvart omeđen je sa tri ulice i magistralnim prstenom, ima niz restorana, hotela, kockarnica i modernih stanova, u ekološki, štedljivim, stambenim zgradama.

Koventri je sa još 22 evropska grada u statusu grad-blizanac, ali je jedino Beograd dobio svoj kvart.

Pobratimi

Veze Beograda i Koventrija sežu u daleku prošlost.

Ova dva grada su Ugovor o bratimljenju potpisala 1957. godine, koji je ujedno bio i prvi sporazum koji je Beograd potpisao sa nekim gradom.

Pobratimljavanje, najčešće, predstavlja povezivanje lokalnih samouprava i njihovu međusobnu razmenu iskustava, ali i stručnjaka iz raznih oblasti interesantnih za svakodnevno funkcionisanje gradova koji su slični po broju stanovnika, površini, gustini naseljenosti, frekventnosti saobraćaja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike