Kanalizacija rak rana: "Strašno je, kada su obilne padavine preplave nas fekalije"

11.11.2020

18:52 >> 08:44

0

Žitelje naselja na levoj obali Dunava godinama muče neprijatni mirisi. U Krnjači urađeno 1.200 metara kanalizacije, do kraja godine još 5.600 metara

Kanalizacija rak rana: "Strašno je, kada su obilne padavine preplave nas fekalije"
Copyright Profimedia/Printscreen/Youtube

Žitelji leve obale Dunava godinama unazad vode bitku sa neprijatnim mirisom koji se najviše leti oseća i širi kroz njihove ulice. Ipak, neka naselja imaju više sreće od drugih, te je tako Krnjača ove godine dobila 1.200 metara kanalizacije, a do kraja 2020. biće urađeno još 5.600 metara.

U naselju Krnjača će, dakle, do kraja godine biti ukupno urađeno 6.800 metara kanalizacije, a projekat je vredan 42 miliona dinara.

– Nedostatak kanalizacije je jedan od većih problema u Beogradu, a ako bismo morali da biramo koji deo grada ima najveći problem kada je u pitanju kanalizacija, onda je to leva obala Dunava, ako se gleda broj stanovnika – rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i dodao da tu živi skoro 150.000 ljudi koji decenijama nemaju kanalizaciju.

Povodom uvođenja kanalizacije u Krnjači, na adresu 10.000 stanovnika leve obale Dunava u februaru je stigao dokument u kojem piše da će jedina obaveza građana biti plaćanje naknade za priključenje na kanalizacionu mrežu u iznosu od 60.978 dinara po domaćinstvu, i to u 60 mesečnih rata tokom pet godina.

Foto: 24sedam/Goran Sivački

Da se i žitelji susednog naselja suočavaju sa istim problemom, potvrđuje nam sugrađanka koja živi u Kotežu.

– Više od deset godina nam obećavaju rešavanje problema kanalizacije. Strašno je, kada su obilnije padavine preplave nas fekalije koje se izlivaju iz septečkih jama, zbog čega se stvara nesnosni miris – rekla je Đ. T. za 24sedam.

Naselje Krnjača  Profimedia

Gotovo sve gradske vlasti u poslednjih 30 godina obećavale su rešavanje problema kanalizacione mreže. Izuzetak nije bio ni prethodni gradonačelnik Beograda, današnji ministar finansija Siniša Mali.

– U narednih deset godina biće izgrađeno ukupno 1.600 kilometara vodovodne i kanalizacione mreže. U taj projekat uložiće se 700 miliona evra i svako domaćinstvo na teritoriji grada Beograda imaće priključak za vodu i kanalizaciju do 2025. godine – obećao je 2016. Mali.

Podsetimo, za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava u novembru prošle godine uzet je kredit od Evropske investicione banke u iznosu od 35 miliona evra, na šta je Grad dodao 15 miliona evra.

Pročitajte još: Naredna godina značajna za budućnost dece: Beogradske opštine dobijaju nove parkove, vrtiće, škole…

Delovi prestonice bez kanalizacije

Verovali ili ne, u 21. veku, u gotovo dvomilionskom Beogradu delovi ili čitava naselja u opštinama Zemun (Altina, Batajnica, Busija), Čukarica (Ostružnica, Umka, Barič), Palilula i Savski venac nemaju kanalizaciju, a između ostalih u tu grupu spadaju i Pančevački rit, Kaluđerica, pa čak i delovi Zelenog venca, Dedinja i Senjaka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike