Moskva razočarana glasanjem u SB! Zaharova: SAD i saveznici hoće da postave oružje u svemir i da ga pretvore u poprište sukoba

21.05.2024

10:39

0

Prema rečima Marije Zaharove, SAD i njihovi saveznici usprotivili su se rusko-kineskoj inicijativi

Moskva razočarana glasanjem u SB! Zaharova: SAD i saveznici hoće da postave oružje u svemir i da ga pretvore u poprište sukoba
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Moskva je razočarana rezultatima glasanja u Savetu bezbednosti UN o rusko-kineskoj rezoluciji o nepostavljanju oružja u svemir, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Rezultati glasanja o nacrtu rezolucije o sprečavanju trke u naoružavanju u svemiru i bezbednosti svemira koji je Rusija, uz koautorstvo Kine, podnela Savetu bezbednosti UN na razmatranje su razočaravajući - navodi se u saopštenju Zaharove na sajtu Ministarstva.

Prema njenim rečima, SAD i njihovi saveznici, uprkos svim koracima koje su Moskva i Peking preduzeli da se njihovi predlozi uzmu u obzir, uključujući i razvoj odgovarajućeg američko-japanskog nacrta rezolucije, usprotivili su se rusko-kineskoj inicijativi.

Ona je napomenula da su na ovaj način Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici „još jednom demonstrirali svoje prave prioritete u kosmičkoj oblasti, koji nemaju za cilj da svemir oslobode bilo kakvog oružja, već da postave oružje u svemir i da ga pretvore u poprište sukoba“.

- Međutim, nažalost, propuštena je još jedna prilika da se obezbedi sprečavanje trke u naoružanju u svemiru krivicom SAD i njihovih saveznika - dodala je Zaharova.

Prema njenim rečima, Rusija će i dalje nastojati da svemir ostane bez oružja bilo koje vrste i spreči da se on pretvori u još jednu zonu napetosti i oružanog sukoba.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike