Godišnjica rođenja Desanke Maksimović obeležena na Kuli Beograd (VIDEO)

16.05.2024

23:06

0

Zahvaljujući specijalnim vizuelnim projekcijama na Kuli Beograd, novom simbolu srpske prestonice, Belgrade Waterfront nastavlja da neguje sećanje na velikane srpske književnosti

Godišnjica rođenja Desanke Maksimović obeležena na Kuli Beograd (VIDEO)
Copyright Printscreen

Godišnjica rođenja Desanke Maksimović, jedne od najvećih pesnikinja u istoriji srpske književnosti, večeras je obeležena na Kuli Beograd. Najviša zgrada u Srbiji i regionu zasijala je u čast slavne književnice čiji dobro poznati stihovi i danas ispunjavaju redove školske lektire.

Svima je poznat stih da je „sreća lepa samo dok se čeka“, a Desanka je, blaga i nasmejana, kako su je poznanici opisivali, uvek pozivala na dobrotu, nadu, slobodu i ljubav prema svom narodu, zavičaju i otadžbini. Kroz njeno pero stvoreno je više od 50 zbirki pesama, a neke od najpoznatijih su: „Tražim pomilovanje”, „Strepnja”, „Predosećanje”, „Krvava bajka”. Dobitnica je brojnih književnih nagrada.

Zahvaljujući specijalnim vizuelnim projekcijama na Kuli Beograd, novom simbolu srpske prestonice, Belgrade Waterfront nastavlja da neguje sećanje na velikane srpske književnosti, te nakon Iva Andrića, Jovana Jovanovića Zmaja i Meše Selimovića poštovanje ukazuje i pesnikinji koja nas je svojim delima učila najlepšim ljudskim vrednostima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike