Kim Džong-Un besneo i vikao na saradnike, pa smenio ministra ekonomije

12.02.2021

10:07 >> 10:18

0

Autor: A. B.

Centralni komitet je imenovao O Su Ionga, koji je ranije bio potpredsednik vlade

Kim Džong-Un besneo i vikao na saradnike, pa smenio ministra ekonomije
Copyright Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Severnokorejski lider Kim Džong Un smenio je ministra ekonomije Kim Tu Ila, koji je tek imenovan prošlog meseca, i kritikovao svoj kabinet zbog nedostatka inovacija u izradi ciljeva za novi petogodišnji ekonomski plan, izvestili su u petak državni mediji, a prenosi Rojters.

– Kabinet nije preuzeo vodeću ulogu u razrađivanju planova ključnih ekonomskih oblasti i gotovo mehanički je spojio brojeve koje su izradila ministarstva – poručio je Kim Centralnom komitetu partije, navodi agencija pozivajući se na državnu KCNA.

Agencija navodi da je Radnička partija završila svoj četvorodnevni plenarni sastanak juče, i da je Kim zacrtao svoju viziju unutrašnjih poslova i odnosa sa drugim zemljama, kao i partijska pravila i kadrovska pitanja.

Centralni komitet je imenovao O Su Ionga, koji je ranije bio potpredsednik vlade.

Profimedia

Kim je pregledao akcione planove za svoju novu petogodišnju strategiju, suočen s međunarodnim sankcijama, produženim zatvaranjem granica i smanjenom spoljnom pomoći usred pandemije korona virusa i optužio kabinet za izradu planova koji nisu značajno napredovali u odnosu na prethodne, navodi agencija.

Partija je odlučila da ove godine izgradi 10.000 stanova u glavnom gradu Pjongjangu, zamenjujući prethodni plan izgradnje koji je Kim ocenio kao prenizak i proizvod samoprotekcionizma i defetizma u birokratiji.

Pročitajte još:

KCNA je javila da je korejski vođa na sastanku pozvao na povećanu samostalnost i lokalnu proizvodnju roba i materijala, nakon što je trgovina sa Kinom, koja čini oko 90 odsto razmene Severne Koreje, prošle godine opala za više od 80 odsto zbog strogih mera zaključavanja zbog kovida-19.

Na snimcima državne televizije videlo se kako besni Kim viče, upirući prstom i udarajući po govornici dok se obraćao Centralnom komitetu Radničke partije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike