Sada i zvanično: EU istražuje Epl, Fejsbuk i Gugl

25.03.2024

12:59

0

Evropska unija je danas zvanično otvorila istrage protiv američkih tehnoloških kompanija „Epl“, „Alfabet“ i „Meta“

Sada i zvanično: EU istražuje Epl, Fejsbuk i Gugl
Copyright Pixabay

U skladu sa novim Zakonom o digitalnim tržištima (DMA), Evropska komisija je danas i zvanično otvorila istragu protiv tri najveće američke tehnološke kompanije - „Epl“, „Alfabet“ (Gugl) i „Meta“ (Fejsbuk, Instagram, Vats-ap).

Prve dve istrage se fokusiraju na „Alfabet“ i „Epl“ i odnose se na takozvana "pravila protiv upravljanja". Zakon o digitalnim tržištima ističe da tehnološkim kompanijama nije dozvoljeno da blokiraju konkurenciju koja informiše o jeftinijim alternativama ili pretplatama van prodavnice aplikacija, prenosi CNBC.

Prema rečima evropske komesarka ze konkurenciju Margrete Vestager, kompanije „Epl“ i „Alfabet“ nisu adekvatno primenile takozvana "pravila o upravljanju", što je obaveza koja proističe iz novog zakona.

Treća istraga je usresređena na „Alfabet“ i njegovu „gugl pretragu“ koja bi mogla da preferira druge „Alfabetove“ usluge kao što su „gugl šoping“ u odnosu na konkurentske proizvode.

Četvrta istraga je u vezi sa kompanijom „Epl“, pošto EK želi da proveri da li korisnici mogu lako da promene usluge koje nudi njihov operativni sistem iOS i izmene podrazumevana podešavanja.

Peta i poslednja istraga u ovom paketu se fokusira na firmu „Meta“ i njen takozvani model "plati ili pristani", a EK proverava da li on predstavlja kršenje Zakona o digitalnim tržištima.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike